ułamek skruć
mc: skróć ułamek
14 paź 10:32
Basia:
to co się skróci ?
14 paź 10:34
mc: czyli zostanie 3x
14 paź 10:36
Basia: jakim cudem? przecież x jest czynnikiem i w liczniku, i w mianowniku
x się skróci i zostanie................ co ?
14 paź 10:38
mc: − 2
14 paź 10:47
Basia: kpiny sobie urządzasz ?
skreśl x i patrz co zostanie
14 paź 10:50
mc: aaaaaaaaa już kumam sie nie denerwuj basiu
14 paź 10:52
Basia: no nareszcie dobrze
14 paź 10:53
mc: sucha a jak mam wyrażenie wymierne monożenie
14 paź 10:56
Basia:
| | 3(x+1,5)*[−(x−1)] | |
= |
| = |
| | (x−1)(x+1,5) | |
| | 3(x+1,5)*[−1*(x−1)] | |
|
| = |
| | (x−1)(x+1,5) | |
| | 3(x+1,5)*(−1)*(x−1) | |
|
| |
| | (x−1)(x+1,5) | |
14 paź 11:04
Krzysiek : Mc . Trzeba napisac. Basiu sluchaj a jak mam wyrazenie itd a nie od razu sluchaj
Zobacz 1−x=x−1
natomiast 3x+4,5 =3(x+1,5) bo 3*x+3*1,5=3x+4,5Tak?
| | 3(x+1,5) | | x−1 | |
To mamy |
| * |
| = Zobacz co tutaj mozesz skrocic
|
| | x−1 | | x+1,5 | |
A tak na marginesie kolego to takie mnozenie wykonujes w ten sposob ze mnozysz licznik jednego
ulamka przez licznik drugiego ulamka a mianownik jednego ulamka przez mianownik drugiego
ulamka
| | 3x+4,5 | | 1−x | | (3x+4,5)(x−1) | |
Bedzie tak |
| * |
| = |
| = |
| | x−1 | | x+1,5 | | (x−1)(x+1,5) | |
| | 3(x+1,5)(x−1) | |
|
| = Teraz poskracaj i ile to sie rowna ? |
| | (x−1)(x+1,5) | |
14 paź 11:30
Basia:
1−x
≠ x−1

1−x = −x+1 =
−(x−1) = (−1)*(x−1)
14 paź 11:32
Krzysiek : Basiu , Chyba cos ja za dlugo pisze .
14 paź 11:32
Basia: może jeszcze śpisz ?

o tej porze przed trzecią kawą też mi się zdarza pisać nie wiadomo co
14 paź 11:33
Krzysiek : Czesc Basia . Moze dlatego ze sluchalem Black sabbath z Ozzym
14 paź 11:42