rozwiąż
julka: sin4α+1=cos4α=cos2α
14 paź 10:11
Aga1.: Nie za dużo znaków =?
14 paź 10:12
julka: sin4α+1=cos4α+2sin2α
14 paź 10:14
Basia:
sin4x − cos4x = 2sin2x − 1
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x) = 2sin2x − (sin2x+cos2x)
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x) = 2sin2x − sin2x − cos2x
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x) = sin2x − cos2x
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x) −(sin2x−cos2x) = 0
(sin2x−cos2x)(sin2x+cos2x+1) = 0
sin2x+cos2x+1 ≠ 0
sin2x − cos2x = 0
(sinx−cosx)(sinx+cosx) = 0
sinx = cosx lub sinx = −cosx
dla cosx = 0 równania są sprzeczne
(zastanów się dlaczego)
dla cosx≠0 dzielimy przez cosx
tgx = 1 lub tgx = −1
to już sobie dokończ
14 paź 10:21
julka: dzięki bardzo
14 paź 10:29
AS: Basiu − przepraszam bardzo , ale chochlik Tobie namieszał.
Przy wyłączaniu przed nawias powinno być
(sin2x − cos2x)*(sin2x + cos2x − 1) = 0
a przecież można było dużo prościej
(1 − cos2x)2 + 1 = cos4x + 2*sin2x
1 − 2*cos2x + cos4x + 1 = cos4x + 2*sin2x
2(1 − cos2x) = 2*sin2x
2*sin2x = 2*sin2x
L = P tożsamość
14 paź 11:16