matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
parametr m
Zuzia:
Dla jakich wartości parametru m wielomian w jest podzielny przez dwumian p? a) w(x)=x
3
+(m−8)x+2m p(x)=x−m b) w(x)=−x
3
+(m+1)x
2
+3mx−8 p(x)=x−2m
14 paź 09:49
Saizou :
a) W(m)=0 b) W(2m)=0
14 paź 09:50