rownanie kwadratowe z parametrem
m: dla jakich wartości parametru m rozwiazania równania są liczbami ujemnymi ?
x2 + ( m − 5 )x + 2m2 + m + 0,5 = 0
10 maj 16:36
Mickej: Jak myślisz m jakie założenia powinniśmy postawić

?
10 maj 16:45
m: 5 ?
10 maj 16:48
m: aha sorry nie zrozumiałem yyy a = 0 ,delta >0 −b/a <0 , c/a >0
10 maj 16:50
Mickej: poprawne z tym że ciężko będzie tutaj o a=0

1.Δ≥0
2 x
1x
2>0
x
1+x
2<0
10 maj 16:53
Bogdan:
Zwracam uwagę, że a ≠ 0 i Δ ≥ 0
10 maj 16:54
m: a dlaczego >=
10 maj 16:58
Mickej: bo gdy Δ=0 też są 2 rozwiązania
10 maj 17:32
i-u: Gdy Δ =0 są 2 TAKIE SAME rozwiązania, czyli właściwie jedno.
10 maj 17:36
Mickej: ale ja w treści nie widzę "dwa różne rozwiązania" tylko "rozwiązania równania" więc Δ≥0
10 maj 17:38
Bogdan:
Jeśli z treści zadania dotyczącego trójmianu kwadratowego wyraźnie wynika, że są
dwa różne
pierwiastki, to Δ > 0, a jeśli mamy informacje, że
są pierwiastki, to Δ ≥ 0.
W tym zadaniu jest informacja o tym, że są rozwiązania, brak określenia
różne, więc Δ ≥ 0.
10 maj 17:38
radek: dziwne to zadanie− Δ mi wyszla Δ= −7m2 − 14m + 23 i to ma byc ≥ 0
dalej robie kolejna delte i wychodzi Δ=840 dobrze robie czy cos zle?
10 maj 17:43
Mickej: dobrze
10 maj 17:47