Poproszę o kilka przykładów :)
Sławek: Witam!
Czy byłby ktoś chętny wymyśleć mi kilka przykładów, nie zbyt trudnych − takich na normalnym
poziomie, ażebym mógł sobie przećwiczyć i rozwiązać a następnie wstawić na forum, celem
sprawdzenia poprawności moich rozwiązań, z :
a) składania funkcji
b) wyznaczania funkcji odwrotnej
Jeżeli to mozliwe, prosiłbym również o jakieś wskazówki co do określania różnowartościowości
funkcji. Mianowicie, czy jest na to jakiś inny sposób niż rysunek? Jeżeli tak, to jaki?

Pozdrawiam!
14 paź 00:08
Basia:
1.
f(x) = 2x −1
g(x) = x
2 + 3x + 4
znajdź złożenie g(f(x)) i f(g(x))
2.
wyznacz funkcje odwrotne do:
f(x) = 5x − 2
g(x) = x
3−1
3.
oczywiście; rysunek to żaden dowód
najprostsza metoda to wykazać, że
∀
x1,x2∊D f(x
1)=f(x
2) ⇔ x
1=x
2
bardzo prosty przykład:
f(x) = 2x − 3
f(x
1)=f(x
2) ⇔ 2x
1−3=2x
2−3 ⇔ 2x
1=2x
2 ⇔ x
1=x
2
czyli funkcja jest różnowartościowa
14 paź 10:14
Sławek: Zanim sie doczekałem odpowiedz z zadankami to zasnelem, wiec odswiezam temat, prosze o
sprawdzenie

a) g(f(x)) = 4x
2 +2x +2
b) f(g(x)) = 2x
2 + 6x + 7
14 paź 11:48
Sławek: 2.
b) g
−1(x) =
3√x+1
Czy dobrze?
14 paź 11:56
Basia: dobrze

może to było trochę za łatwe ?
14 paź 12:02
Sławek: mozemy sprobowac cos bardziej ale wątpie, ze sobie poradze

ale pokaz

jak chcesz

Wgl. sie zastanawiam czy to na studiach sa tematy istotne , bo mialem to na pierwszym wykladzie
+ cyklometryczne
14 paź 12:03
Basia:
to są tematy bardzo istotne, chociaż to jeszcze zależy od kierunku studiów
no to na przykład coś takiego:
f(x) = x2−1
g(x) = arcsinx
dla jakich x istnieje złożenie g(f(x)) ?
a dla jakich f(g(x)) ?
14 paź 12:17
Sławek: ze x musi sie zawierac w przedziale −pi/2 do pi/2 ?
14 paź 12:25
Sławek: nie to chyba cos mi sie pokiełbasiło
14 paź 12:26