Liczby rzeczywiste
PuRXUTM: Liczba naturalna ma dokładnie cztery dzielniki, a ich suma jest równa 56. Znajdź tę liczbę
wiem z wskazówek do zadania że jeżeli liczba n ma "dokładnie cztery dzielniki'' to
n=p*q gdzie p,g−liczby pierwsze lub n=p3 p− liczba pierwsza
czyli zacząłem
56=1+p+q+pq
55=p+q+pq no i stanąłem
Zna ktoś jakiś fajny sposób na wyliczenie tego ?
13 paź 23:36
ICSP: p + q + pq = 55
p(1+q) + q + 1 = 56
(p+1)(q+1) = 56
wystarczy ładnie dopasować :
Oczywiście p oraz q muszą być liczbami pierwszymi lub jedna musi być potęgą drugiej.
Zatem otrzymasz :
p = 3 oraz q = 13
13 paź 23:41
PuRXUTM: dzięki
ICSP
13 paź 23:43
PuRXUTM: a jeśli suma będzie się równała 40 bo próbuje i nie wychodzi nic
13 paź 23:51
ICSP: identycznie :
(p+1)(q+1) = 40
p = 3 q = 9
13 paź 23:52
PuRXUTM: aha bo q=32 wyszło mi tak ale pomyślałem że to liczba złożona ehh nie wpadłem na to. dzięki
13 paź 23:54