Kondensatorki i cos ciekawego:)
jok: Jest tutaj osoba, która potrafi policzyć kondensatory, napięcie i ładunek z rysunku?
13 paź 22:45
abc: jeżeli to studia to idz na matematyka.pl tam najprędzej znajdziesz kogoś takiego.
13 paź 22:47
Gustlik: Dawaj, pomoge.
13 paź 22:59
jok:

| | Q | |
NAJWAŻNIEJSZY WZÓR C = |
| |
| | U | |
Kierunek oznacza jak płynie natężenie.
30f = 30 μF
6f = 6μF
12f = 12μF
Jakie będą nowe napięcia?
Profesor od elektrotechniki powiedział, że z praktycznego punktu widzenia nie da się połączyć
wszystkich oczek naraz, powiedział abyśmy policzyli najpierw 1 i 2, następnie dołożyli 3.
Liczymy

U
12 = (100 +20 )v = 120 Vbo prąd płynie w tym samym kierunku.
ΔQ
12 = U
12 * C
12 = 600C(kolumbów

)
Nowe natężenie na U
1 będzie
| | ΔQ12 | |
U1N = U1stare − |
| = 80V ponieważ oddaje swoje plusiki i maleje wtedy |
| | C1 | |
natężenie (tak mi tłumaczył profesor)
| | ΔQ12 | |
U2N = U2stare + |
| = 120V ponieważ dostaje plusiki od U1 jak wskazuje |
| | C2 | |
kierunek
Proszę o sprawdzenie i podpowiedź jak obliczyć U
2 nowe gdy połącze to z U
3 − równolegle
13 paź 23:05
Gustlik: Narysuj lepiej rysunek, bo ten jest nieprzejrzysty. Jak mają być połączone te kondensatory?
13 paź 23:22
jok:

Mam natężenie prądu dla poszczególnych ogniwek gdy połącze je wszystkie, gdy połącze 1 i 2 to
jest połączenie szeregowe
gdy połącze z 1 i 2 z 3 będzie połączenie równoległe
C
1 = 18μF
U
1 = 100 V
C
2 = 6μF
U
2 = 20V
C
3 = 12μF
U
3 = 0 V
Are you understand me?
13 paź 23:30
Gustlik:

Ma być tak? Proszę, narysuj to jakoś po ludzku, tak jak na fizyce, a nie po chińsku. Pomoge,
tylko muszę mieć dobry rysunek.
14 paź 00:11
jok: Twój rysunek jest chyba dobry, tylko dodaj jeszcze natężenia i będzie git

Nic nie poradze, że takie zadania dostaje
14 paź 00:22
jok:

Dane dla 1, 2 i 3 masz wyżej rozpisane, rozumiesz teraz zadanie?
Gdzie czerwone kropki to jest natężenie
Chyba będzie tak, jeżeli nie wiesz jak to zrobić to napisz.
14 paź 00:36
Gustlik:

No to autor zadań to jakis masochista, lubi komplikować sobie życie taką chińszczyzną.
Mamy:
C
1 = 30 μF, U
1=100 V
C
2 = 6μF, U
2=20 V
C
3 = 12μF, U
3=0 V
Najpierw łączymy C
1 i C
2 szeregowo i mamy napięcie na gałęzi C
1C
2 U
12=100 V + 20 V =120
V.
Liczymy ładunek Q
12
Najpierw pojemność:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 5 | | 6 | |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| C12 | | C1 | | C2 | | 30 | | 6 | | 30 | | 30 | | 30 | |
Q
12=U
12*C
12=120 V *5*10
−6F = 6*10
−4 C = Q
cał
Jeżeli podłączymy teraz trzeci kondensator C
3, to ładunek układu nie zmieni się − zasada
zachowania ładunku, po prostu część ładunku przepłynie na C
3.
Liczę pojemność układu:
C
cał=C
12+C
3=5+12=17 μF= 17*10
−6 F
Napięcie na zaciskach AB:
| | Q12 | | 6*10−4 C | |
UAB= |
| = |
| =35,3 V |
| | Ccał | | 17*10−6 F | |
U
AB=U
3nowe=U{12nowe}=35,3 V, bo na gałęziach równoległych napięcia są równe.
Liczę ładunek Q
3nowy:
Q
3nowy=U
3nowe*C
3=4,24*10
−4 C
Ładunek Q
12nowy=Q
cał−Q
3nowy=6*10
−4−4,24*10
−4=1,76*10
−4 C
W gałęzi szeregowej ładunek na całej gałęzi jest taki sam, jak na poszczególnych
kondensatorach, czyli Q
1nowy=Q
2nowy=Q{12nowy}=1,76*10
−4 C
| | Q2nowy | | 1,76*10−4 C | |
Napięcie U2nowe= |
| = |
| =29,3 V |
| | C2 | | 6*10−6 F | |
14 paź 00:53
jok: Jeżeli podłączymy teraz trzeci kondensator C3, to ładunek układu nie zmieni się − zasada
zachowania ładunku, po prostu część ładunku przepłynie na C3


UAB=U3nowe=U{12nowe}=35,3 V, bo na gałęziach równoległych napięcia są równe.
Liczę ładunek Q3nowy:


W gałęzi szeregowej ładunek na całej gałęzi jest taki sam, jak na poszczególnych
kondensatorach, czyli Q1nowy=Q2nowy=Q{12nowy}=1,76*10−4 C

?
Napięcie U2nowe=....

?
14 paź 01:17
jok: idę spać, mam nadzieję, że jeszcze mi pomożesz, ale to już jutro

Dobrej nocy

)))))))))))))))
14 paź 01:18
Gustlik: Dobranoc

))))
14 paź 01:20
+-: Podaj dokładną treść tego zadania bo te wasze rop\zważania są dziwne,choćy to, że z pierwszego
rysunku wynika, że te kodensatory mają jeden koniec połączony do tego samego puktu, więc skąd
sie biorą te rysunki szeregowo równoległe. Do jok mieszają Ci się pojęcia natężenie dotyczy
wartości prądu, a różnica potencjałów to jest napięcie.
14 paź 10:50
jok: No, napiecie z natezeniem mnie sie miesza, ale wiadomo o co chodzi Natezenie = napiecie /
rezystancje

dzieki na spostrzezenie.
Co do tresci zadania profesor dal mi taki rysunek jak pierwszy, dal "komentarz" do zadania i
kazal rozwiazac Oblicz Q oraz U przy połączeniu wszystkich kondensatorow.
14 paź 11:53
jok: siupp help!
14 paź 13:41
+-: Czyli te kondensatory, były połączone jednym końcem teraz ta zwora połączy drugi koniec,
kondesatory zostaną połączone równolegle.Dalej na tych drugich końcówkach panują napięcia
U1=+100V U2=−20V czy U2=+20V U3=0V. W/g rysunku U2=+20V i tak przyjmuję.
Energia układu jest równa sumie energii czyli
E=U12*C1/2+U22*C2/2+U32*C3/2=1002 *30*10−6/2+202*6*10−6/2+0=0,1512[J]
Pojemność zastępcza układu będzie równa sumie tj 48 μF
Napięcie na wszystkich kondensatorach będzi równe i wyniesie
U=√2E/C =√2*0,1512/48*10−6≈79,37[V]
Ładunki ze wzoru prosto z jak podałeś " NAJWAŻNIEJSZY WZÓR"
14 paź 15:00