równanie
qaz: hej mógłby ktoś sprawdzić to rozwiązanie,lub podać inne,Z góry dziękuje
2x−3√x−8=25
zał x≥8
t2=x−8,x=t2+8
2(t2+8)−3t=25
2t2+16−3t=25
2t2−3t−9=0
t1=−1,5 sprzecz
t2=3
t2=9
9=x−8 ⇒x=17
13 paź 22:31
Mati_gg9225535: zgadza się
13 paź 22:36
qaz: a przy t założenie powinno być ,że jest większe lub równe od 0
13 paź 22:39
Mati_gg9225535: tak tak
13 paź 22:41
asdf:
13 paź 22:41
qaz: to korzystając z okazji, √x + √x−16=√x+39
.Więc tak muszę to podnieść do kwadratu,tylko że musze rozpatrzyć 2 przypadki?
13 paź 22:48
qaz: no i oczywiście założenia
14 paź 00:14
asdf: x > 16
√x +
√x − 16 =
√x + 39
x + 2
√x{
√x− 16 + x − 16 = x + 39
2
√x{
√x − 16 = x + 39 − 2x + 16
4x(x − 16) = (55 − x)
2
4x
2 − 64x = 3025 − 110x + x
2
3x
2 + 46x − 3025 = 0
Δ = 2116 + 36300
Δ = 38416
√Δ = 196
x
1 < 0 (nie należy do założeń)
14 paź 00:41