NWD NWW
PuRXUTM: Znajdź wszystkie takie pary liczb naturalnych, że ich największy wspólny dzielnik wynosi 6, a
ich najmniejsza wspólna wielokrotność jest równa 210
13 paź 22:20
Eta:
NWD(x,y)*NWW(x,y)= x*y
x*y=210*6= 1260
1260= 6*210 −−− pasuje ( obydwie dzielą się przez 6
= 12*105 −−− odpada ( jedna z nich nie dzieli się przez 6
18*70
itd...
13 paź 22:34
PuRXUTM: Dzięki

fajny wzór nigdy takiego nie widziałem
13 paź 22:39
yep: a, b − szukane liczby
a/6 = k => a = 6k
b/6 = m => b = 6m
NWW = a*b/NWD
a*b = 210 * 6
6k * 6m = 210 * 6
k * m = 35
pierwsza opcja: k = 1, m = 35
druga: k = 5, m = 7
z pierwszej opcji: a = 6k = 6, b = 6m = 210
z drugiej: a = 30, b = 42
13 paź 22:40
PuRXUTM: yep Eta podała inny wzór NWW*NWD=a*b który jest dobry ?
13 paź 22:45
yep: oba

drugi wystarczy pomnozyc przez NWD i masz to samo
13 paź 22:46
Eta:
Przecież to taki sam wzór
13 paź 22:47
PuRXUTM: o kurde nie zauważyłem

inaczej to zrozumiałem

dzięki
13 paź 22:47
yep: chociaz fakt, powinienem napisać:
NWW(a, b) = a*b/NWD(a, b)
przepraszam za nieścisłość
13 paź 22:48
Eta:
13 paź 22:48
PuRXUTM: yep super ten sposób ładnie wszystko wychodzi dzięki
13 paź 22:55
Eta:
13 paź 22:56