układ
adaś:
możecie mi pomóc z tym układem, wychodzą mi nie te niewiadomowe o które proszą
ma wyjść m=3 i n=−2 dla x=−1 i y=2
| ⎧ | (n+2)x+y=5−m | |
| ⎩ | 4x+(0,5n+2)y=1−m |
|
13 paź 21:54
krystek: A jaki masz warunek na x i y
13 paź 21:57
Eta:
@adaś , Ty nam nie pisz co ma wyjść! tylko napisz pełną treść zadania !
13 paź 21:58
adaś: podałem x =−1 i y=2
13 paź 21:58
adaś: Rozwiązaniem układu równań powyżej jest para liczb x = −1 i y=2 .Znajdź liczby m i n.
13 paź 21:59
krystek: Wyzanczasz x i y i następnie podstawisz te wartości i wyznaczsz m in
13 paź 22:00
adaś: no tak zrobiłem i wychodzi nie to co ma wyjść
13 paź 22:02
Eta:
Ejj
adaś,
adaś 
podstawiamy za x= −1 i za y= 2
(n+2)*(−1)+2= 5−m
4*(−1)+(0,5n+2)*2= 1+1
dokończ .........
13 paź 22:03
Eta:
w drugim miało być : 4*(−1)+(0,5+2)*2= 1 −m
13 paź 22:04
Eta:
i wyjdzie:
m= 3 i n= −2
13 paź 22:07
Eta:
−n−2+2=5−m ⇒ m−n= 5
−4+n+4= 1−m ⇒ m+n =1
−−−−−−−−−−−−−
2m= 6 ⇒ m=3 i n= −2
13 paź 22:09
adaś: źle przepisałem zadanie i dlatego mi nie wychodziło ,dzięki
13 paź 22:10
krystek: @
Eto Adaś śpi już!
13 paź 22:10