neo: W Δ prostokątnym o przyprostokatnej dł. 8cm kąt między daną przyprostokątna a
przeciwprostokątną ma 60o. Oblicz pole tego Δ
Proszę o jak najszybszą pomoc.
2 cze 20:28
DziQ: 8 = 2a
a=4
a√3=4√3
P=ah/2
P=(4*4√3)/2
P=8√3 cm2
2 cze 21:09
neo1: mozna to wytłumaczyc

2 cze 21:37
neo: skad wzięło się 8=2a

2 cze 21:37
xpt: Długośc przyprostokątnej DziQ oznaczył jako "2a"
w 3ciej linijce zabrakło zapisu b=h=a
√3]4
√3
Druga przyprostokątna (czyli b według standardowych oznaczeń) rowna się wysokości
trójkąta równobocznego którego połowę stanowi ten trójkąt prostokątny.
Potem już tylko podstawia się do wzoru na pole.
Mam nadzieję, ze wyjaśniłem w sposób zrozumiały. Jeśli nie to pisz jeszcze raz to
wytłumacze inaczej

(lub ktoś kto lepiej umie zrobi to a mnie

)
2 cze 21:41
neo: nie rozumie tylko tego 2a
2 cze 22:43
neo: tu trzeba wykozystac trygonometrie
2 cze 22:44
HNO: Tu wcale nie trzeba korzystać z trygonometrii.
Wystarcza własności trójkąta prostokątnego z kątami wewnętrznymi 90,30,60:
Naprzeciwko najmniejszego konta długość boku jest równa a
Naprzeciwko średniego kąta długość boku jest równa a √3
Naprzeciwko największego(90stopni) kąta długość boku jest równa 2a
Teraz wszystko już powinieneś zrozumieć.
Oczywiście można skorzystać z funkcji trygonometrycznych... ale po co ?
3 cze 16:36
neo: bo my jeszcze niekozystalismy z własności trójkąta prostokątnego z kątami wewnętrznymi
90,30,60:

3 cze 19:33
Jakub: Z trygonometrii to robisz tak.
Przyprostokątna przy kącie 60o ma 8cm, drugą przyprostokątną oznacz sobie jako "a"
tg60o = a/8
√3 = a/8
a=8√3
P = 8*8√3/2 = 32√3
Wyżej ludzie pomylili przyprostokątną z przeciwprostokątną.
3 cze 21:04