wektory i wypadkowe przemieszczenie
ewa: Samochód przebył odległość 5 km jadąc na wschód, następnie 3 km jadąc na północ i w końcu 2,5
km jadąc w kierunku odchylonym o 30 stopni od północy ku wschodowi. Przedstawić drogę przebytą
przez samochód za pomocą wektorów i znaleźć wypadkowe przemieszczenie samochodu licząc od
punktu startu.
13 paź 21:52
ewa: prosze o pomoc
13 paź 22:31
Gustlik:

x
2=5
2+3
2=25+9=34 ⇒ x=
√34≈5,83
cos151
o=cos(90+61)
o=−sin61
o=−0,8746
Z tw. cosinusów
r
2=(
√34)
2+2,5
2−2*
√34*2,5*cos151
o
r
2=34+6,25−5
√34*(−0,8746)≈65,75 /
√
r≈8,11 km
13 paź 22:59
xxx: skad wiemy ze ten kąt ma 120 i 151 stopni?
25 paź 12:29