13 paź 21:40
ZKS:
W jakim punkcie te dwie proste się przecięły?
13 paź 21:41
Eta:
Podaj jaki jest punkt przecięcia tego wykresu z osią OX i z osią OY
bo na tym rys, ja nie widzę ( a to ważne)
13 paź 21:43
Eta:
Ja widzę tylko jedną prostą
13 paź 21:44
Saizou : | | 3 | |
ja myślę że są to proste x=−2 oraz y= |
| x+3 |
| | 4 | |
13 paź 21:45
adaś: no właśnie gdyby było to takie łatwe do zauważenia, dla x będzie to −2, dla y =1,5
13 paź 21:50
adaś: Saizou jak właśnie to zrobiłeś ,skąd ta trójka i ten ułamek , jak to się oblicza?
13 paź 21:50
ZKS:
Racja
Eta.
13 paź 21:54
adaś: pomożecie?
13 paź 21:59
Saizou : współczynnik a=tgα ,gdzie α to kąt nachylenia do prostej do osi X, a prosta w postaci ax+b
przecina oś Y w punkcie (0:b)
13 paź 22:02
adaś: | | 3 | |
jak znaleźć mają ten rysunek współczynniki a i b , skąd Ci wyszło |
| , pokaż mi obliczenia |
| | 4 | |
13 paź 22:11
adaś: pokażcie jak to liczycie
13 paź 22:19
Saizou :

np.
wykres przecina oś Y w punkcie 0:2, zatem b=2
| | 2 | |
wówczas prosta ma wzór y= |
| x+2 |
| | 5 | |
13 paź 22:24
adaś: fajny sposób dzięki Saizou, a można jeszcze inaczej rozwiązać to ?
13 paź 22:44
Eta:
Można też tak:
y= ax+b , b= 2 , miejsce zerowe x
o= −5
13 paź 22:52
asdf:
x = −2 −−−−−< ale to nie jest funkcja...
13 paź 23:26
Krzysiek : Jedno rownanie juz masz bo to bedzie x=−2. (to jest rownanie tej prostej pionowej)
rownanie drugiej prostej wyznaczysz albo sposobem Saizou −tylko wstaw dane z rysunku swojego
− napisz jakie bedzie rownanie tej prostej wedlug tego sposobu.
Rownanie prostej mozesz tez napisac znajac dwa punkty przez ktore przechodzi prosta . Zauwaz ze
tutaj znasz te punkty pierwszy to bedzie (−4,0) a drugi punkt to (0,3) . Znajdz sobie w
ksiazce albo w zeszycie jaka jest postac rownania prostej przechodzacej przez dwa punkty i
napisz to rownanie . Oczywiscie tutaj tez
Jak to napiszesz to pokaze CI jak jescze mozmna napisac rownanie prostej przechodzacej przez
dwa punkty. Albo ladnie popros Kolezanki
13 paź 23:56
Krzysiek : Adas ja czekam na te drugie rownanie prostej
14 paź 12:20