Napisz równanie okręgu o promieniu r=√7, który jest styczny do prostej x-3y-2=0
Załamany: Napisz równanie okręgu o promieniu r=√7, który jest styczny do prostej x−3y−2=0 w punkcie A =
(5,1)
10 maj 16:03
Bogdan:

Prosta k: x − 3y − 2 = 0
1. Napisz równanie prostej
m prostopadłej do danej prostej k i przechodzącej przez punkt A.
2. Napisz równanie okręgu
t o środku A i promieniu r =
√7.
3. Rozwiąż układ równań:
{ równanie prostej
m
{ równanie okręgu
t
Otrzymasz punkty P i Q, które są środkami szukanych okręgów
10 maj 17:13