Wysokosc ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równa 4 , a krawedź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni.Oblicz długość krawędzi podstawy.
4/AD =sin30
4/AD=1/2
AD=8
cos30 st=AE/AD
√3/2=8√3/2
AE=8√3/2=2√3
Ja zrobiłam tyle...nie wiem co dalej?.
czy w ogóle to dobrze robię?
h = 4
| h | √3 | ||||||||
= tg 30o = | |||||||||
| 3 |
| 2 | |
hp*√3 = 3h
| |
| 3 |
| 9h | 18 | |||
hp = | = U{36}{2√3 = | = 6√3
| ||
| 2√3 | √3 |
| 2 | 2 | |||
a = | √3hp = | √3*6√3 = 12
| ||
| 3 | 3 |