równanie
Ala: ≥Cześć! Mam do rozwiązanie równanie
/3x3−x/=x4+3
wiem, iż należy rozpatrzyć 2 przypadki.
Niestety gdy /3x3−x/≥0 wychodzi mi x4−3x3+x+3=0
Za bardzo nie wiem co z tym dalej zrobić. Może mi ktoś pomóc to rozwiązać?
13 paź 21:17
Ala: :(( proszę o pomoc
13 paź 21:42
hgk: |x−4|−|x6+3x−2|
13 paź 21:44
Tadeusz:
Pod tym modułem napewno jest minus?
13 paź 21:44
Ala: O masz! Jednak jest + ... Sorki za bład.
13 paź 21:59
Ala: ale nadal nie wiem co dalej z tym zrobić..
13 paź 22:10
Tadeusz:
... rozłożyć−

x
3(x+3)+x+3=0
(x+3)(x
3+1)=0 ... itd −
13 paź 22:14
Ala: po skorygowaniu mojego błędu doprowadziłam do tego że x
3(x−3)−x+3=0 ale dalej tego nie ruszę
13 paź 22:20
Ala: Pomocy

! :0
13 paź 22:58
Tadeusz: x3(x−3)−(x−3)=0
(x−3)(x3−1)=0
13 paź 23:34
Ala: i to koniec? No chyba nie
14 paź 00:03
asdf: przyrównaj kazdy nawias do zera:
x − 3 = 0 → x = 3
x3 − 1 = 0 → x3 = 1 → x = 1
14 paź 00:08
Ala: Dzięki za pomoc
14 paź 12:47