wielomiany
G6: witam, pomoże ktoś wyciągnąć pierwiastki z tych dwóch wielomianów:
1. W(x) = x3 − 9x2 + 23x − 15
2. W(x) = 2x3 − 14x2 + 14x + 30
10 maj 16:02
kamil: 1− podziel przez x−1 a potem masz juz rownanie kwadratowe
10 maj 16:21
kamil: 2− podziel przez x+1 a potem masz juz kwadratowe
10 maj 16:21
G6: tyle się nad tym męczyłem a to takie proste, dzięki
10 maj 16:38
G6: jeszcze jedno pytanie: skąd wiedzieć kiedy dzielić przez x−1 a kiedy przez x+1
10 maj 16:39
Jacek Karaśkiewicz:
Z twierdzenia Bezout. Jeżeli x0 jest pierwiastkiem wielomianu w, tzn. w(x0) = 0, to
wielomian w dzieli się bez reszty przez (x − x0).
10 maj 19:53