Rozwiąż nierówność
Franki: √(x+2)2
13 paź 20:59
konrad: a gdzie tu nierówność?
13 paź 21:01
Franki: √(x+2)2−8x +|3−x|<3x−1
Sory niechcący mi się wysłało wtedy , mogłby mi ktos napisać jak bedzie wygladał wzór bez
pierwiastka , jak by nie bylo tego −8x to bym wiedział co robić a tak to nie wiem
13 paź 21:03
ZKS:
(x + 2)2 − 8x = (x − 2)2
13 paź 21:05
loitzl9006:
liczba podpierwiastkowa to
x2+4x+4−8x=x2−4x+4=(x−2)2
zatem nierówność będzie taka:
|x−2|+|3−x|<3x−1
13 paź 21:05
Franki: Dziękuje bardzo
(−∞,2)
<2,3)
<3 ,∞)
Dobrze napisałem przedziały?
13 paź 21:09
Eta: ok
13 paź 21:13
Franki: | | 1 | |
a więc w pierwszym przedziale −x+2+3−x<3x−1 ⇒−5x<−6 ⇒x>1 |
| wiec x∊ (−∞,2) |
| | 5 | |
13 paź 21:19
Franki: w drugim bedzię x>2 czyli nie pasuje
a w 3, x<0 więc sprzeczne
13 paź 21:22
13 paź 21:23
Eta:
| | 1 | |
Wybierasz część wspólną x>1 |
| i x< 2 |
| | 5 | |
dokończ w pozostałych przedziałach .......
13 paź 21:26
Franki: 2 przedział x > 2
3 przedział x < 0
Nawet tak w odpowiedziach jest xd
13 paź 21:32
Eta:
zapisz tę nierówność tak : |3−x|= |x−3|
|x−2|+|x−3| <3x−1
2
o dla x€ <2,3)
| | 2 | |
część wspólna <2,3) i x> |
| : to x€ <2,3) |
| | 3 | |
3
o napisz jak rozwiązujesz .........
13 paź 21:34
Franki: faktycznie , mój błąd
x−2−3+x>3x−1
−x>4
x<4
13 paź 21:41
Eta:
Dlaczego zmieniłeś zwrot nierówności ?
początkowo ma być: x−2+x−3<3x−1
13 paź 21:46
Franki: no bo podzieliłem przez −1 ale napisalem x<4 a nie x <−4 , mój błąd xd
13 paź 21:48
Franki: aaaaaaa soryyyy źle przepisałem wynik powinien być x >−4
13 paź 21:49
Eta:
x > −4 i x>3 to cz. wspólna x€ <3,
∞)
teraz ostateczna odp: do pierwotnej nierówności,to suma wszystkich rozwiązań z 1
o , 2
o, 3
o
13 paź 21:50
Franki: a skąd się wzieło x>3?
13 paź 21:54
Eta:
bo
3o dla x € <3,∞)
13 paź 21:55
Franki: Faktycznie xd
a teraz mam już ostatnie zadanie dziś jak byś mi jeszcze w nim pomogła był bym szcześliwy xd
2x2
13 paź 21:58
Eta:
co 2x
2? bo nie wiem co to ma być ?
13 paź 22:00
Franki: 2x2+3x=y+5
2x+5=y
Mogłabyś mi pokazać początek jak to się rozwiazuję ten układrównań , potem bym moze sam doszedł
do tego xd
13 paź 22:00
Franki: znowu klikłem pogląd i z pośpiechu wyślijxd
13 paź 22:01
Eta:
1/metodą podstawiania
y= 2x+5
2x
2+3x= 2x+5+5 ⇒ 2x
2+x−10=0 Δ=....... x
1=....... x
2=.........
to y
1= 2*x
1+5=.......... y
2= 2*x
2+5=..........
dokończ
Po rozwiązaniu, możesz podstawić wartości za x i y i sprawdzić
czy otrzymałeś poprawną odpowiedź nie zaglądając do odpowiedzi w podręczniku
13 paź 22:13
13 paź 22:16
Franki: delta mi wyszła −19x2 chyba coś źle zrobiłem xd
13 paź 22:21
Franki: Spróbuje zrobić to jutro bo dzisiaj już idę spać dziękuje jeszcze raz za pomoc

!
13 paź 22:30