permutacje
amanda: (n+1)! − n! / (n−1)! =
prosze o pomoc ogolnie to rozumiem ale z tym n sie gubie nie wiem jak to przeksztalcic prosze o
dokladne rozpisanie
13 paź 20:58
sushi_gg6397228:
zapisz za pomoca kreski ulamkowej, bo ciezko sie domyslec co tam jest
13 paź 21:01
amanda: / oznacza kreske ułamkową .
13 paź 21:03
13 paź 21:08
amanda: nie potrafie tak
13 paź 21:11
sushi_gg6397228:
z boku jest sciaga −−> kliknij po wiecej przykladow i podano co wpisac aby dostac ulamek
13 paź 21:17
Tadeusz:
| (n+1)!−n! | | n! | |
| ... czy (n+1)!− |
| |
| (n−1)! | | (n−1)! | |
13 paź 21:19
amanda: Tadeusz : pierwszy przyklad
13 paź 21:24
13 paź 21:27
amanda: krystek : i co dalej cos sie skraca czy co ?
13 paź 21:28
krystek: Tak, rozpisz: n!=(n−1)!*n
13 paź 21:30
amanda: nie weim co do czego
13 paź 21:33
amanda: nie wiem dlaczego w liczniku jest −1
13 paź 21:34
Tadeusz:
| (n−1)!n(n+1)−(n−1)!n | |
| =n(n+1)−n=n2 |
| (n−1)! | |
13 paź 21:35
amanda: no dziekuje za zrobienie przykladu ale nie wiem dlaczego tak to jest rozpisane
13 paź 21:38
krystek: A znasz def silni ?
6!=1*2*....*6
n!=1*2*3*.....(n−1)*n
(n+1)!=1*2*......*(n−1)*n*(n+1)=n!*(n+1)=(n−1)!*n*(n+1)
13 paź 21:47