loitzl9006: Zauważ że mianownik ma dodatnią deltę (delta równa 1) i to oznacza że mianownik może przyjmować
zarówno dodatnie, jak i ujemne wartości. Gdyby przyjmował wyłącznie dodatnie, albo wyłącznie
dodatnie, to można by od razu pomnożyć nierówność przez mianownik. Ale tutaj tak nie można.
Zacznijmy od tego, że mianownik nie może być równy zero, zatem
x
2+7x+12≠0
x≠ −4 i x≠ −3
Rozkładamy mianownik na postać iloczynową
x
2+7x+12=(x+4)(x+3)
nierówność przyjmie postać
mnożymy nierówność obustronnie przez kwadrat mianownika (liczbę zawsze dodatnią, więc znak
nierówności zostaje bez zmian):
x
2(x−1)
3(x+4)(x+3) ≤ 0
wyznaczamy miejsca zerowe każdego z czynników:
x=0
x=1
x=−4
x=−3
Rysujemy przybliżony wykres wielomianu (wiesz jak?) i odczytujemy z niego rozwiązanie
(przedział):
Powinno wyjść
x ∊ (−
∞;−4) ∪ (−3;1>