Relacje
Basiek: RELACJE
Będę szczera− zadań mam z tego sporo, nie umiem nawet zacząć.
Każda pomoc w tym zakresie będzie naprawdę bardzo mile widziana.
Proponuję zacząć od czego [dla innych] banalnego.
Sprawdzić, które własności spełnia relacja:
a) S=A
2 A={0,2}
[chodzi o zbadanie, czy jest *zwrotna, *symetryczna, *antysymetryczna, *przechodnia, *zupełna]
Ew. ktoś może zarzucić mi tytułem literatury jakieś pomocnej też.
13 paź 20:51
Basiek: Nic z tego nie będzie?
13 paź 21:04
Saizou : Basiek po pierwsze witaj, dawno cię nie widziałem
niestety nie pomogę bo moja znajomość matematyki ogranicza się do początków trygonometrii
13 paź 21:06
sushi_gg6397228:
zrob tabelke taka jak do statkow
2x2
13 paź 21:07
Basiek: Cześć
Saizou− witaj.

Tłumaczę się: moja nieobecność jest spowodowana brakiem dostępu do
globalnej sieci... Kolejny raz będę za min. tydzień.

Straszna sprawa. I ech, tej
znajomości trygonometrii w zasadzie też Ci zazdroszczę.
13 paź 21:07
Saizou : " jak nie masz dostępu do sieci to nie istniejesz" .
Swoją drogą to gdzie ty żyjesz?
13 paź 21:09
Basiek: Sushi− wiem, o co Ci chodzi.

Widziałam takie cudeńko na str. 44 jakiejś książki z
1986r.

Mam. To udowadnia zwrotność, ale co z resztą?
13 paź 21:10
Basiek: Saizou− jak na ironię: same centrum Krakowa.

Zadania ściągam w weekendy jak
przyjeżdżam do domu... i sypie mi się cały tydzień, a z matematyki nie wiem nic.
W zasadzie z niczego nic nie wiem.

Masakra.
13 paź 21:11
Saizou : co cię nie zabije to cię wzmocni

ale w sercu Krakowa nie ma internetu, to ja jestem w głębokim szoku
13 paź 21:12
Basiek: Z moim szczęściem... wszystko jest możliwe.

Tzn. internet jest. Wszyscy mają oprócz mojego mieszkania.
13 paź 21:13
Basiek: Pomijając wszystko inne, może ktoś wie, jak sprawdzić
przechodniość
Przypomnę : ∀x,y∊R [(x,y)∊S ⋀ (y,x)∊S]⇒ (x,z)∊S}
Dla przykładu S=A
2 A={0,2}
13 paź 21:31
sushi_gg6397228:
a jaki byl przepis ?
13 paź 21:35
Basiek: No to właśnie nie wiem, nie ogarniam tego zupełnie. A próbowałam.

W każdej książce jest o
tym dosłownie jedna strona. I to w każdej to samo− niemalże sama teoria.
13 paź 21:37
13 paź 21:37
sushi_gg6397228:
musi byc przepis typu x ρ y <==> x+y= 3
tam tylko podany jest zbior skad bierzemy "x" i "y" a nie ma przepisu
13 paź 21:39
Basiek: Saizou− to pierwsze znam na pamięć. Zastosować nie umiem.
A to drugie... to jest chyba na podstawie jakiejś tam bardziej zaawansowanej wiedzy
matematycznej [niektóre sformułowania], a my niestety od tego zaczęliśmy. :<
13 paź 21:40
13 paź 21:41
sushi_gg6397228:
zrob zdjecie tego przykladu
13 paź 21:48
13 paź 21:52
sushi_gg6397228:
to cos zgubili, bo zakreslenie calej tabelki=== wszystkie wlasnosci relacji
13 paź 21:58
Basiek: A nie można gdzieś tam stwierdzić, że skoro mamy dwa różne elementy, to z=x lub z=y ?
13 paź 21:59
sushi_gg6397228:
zostaw "a" licz pozostale
jak nie ma przepisu to skad wiesz ze ma byc x=y ?
13 paź 22:06
Basiek: To jest matematyka− nie wiem. Zgaduję, zakładam, robię cokolwiek.
13 paź 22:11
sushi_gg6397228:
moze byc x+y= 2
13 paź 22:12
Basiek: Nie widzi mi się to.., przecież− równie dobrze to może być para liczb {2,2} lub {0,0}...
CHYBA.
13 paź 22:13
PuRXUTM: czy matematyka na studiach jest aż tak straszna ?
13 paź 22:26
Basiek: Z mojej perspektywy owszem.

Ale to pewnie zależy.

Ja spodziewałam się mniej... i
prostszą. I najlepiej, żeby ktoś zaczął od małego powtórzonka. Ale co tam...
13 paź 22:27
PuRXUTM: A Ty Basiek co studiujesz i gdzie jeśli można wiedzieć?
13 paź 22:28
Basiek: UEK, finanse i rachunkowość.
Jak na ironię zasypano mnie... matematyką.
A gdzieś tam czekają na mnie inne dziwactwa.
13 paź 22:30
PuRXUTM: ja myślę o matmie stosowanej na UJ ale nie wiem po tym co tu widzę i co słyszę o matmie na
pierwszym roku to nie wiem co mam powiedzieć, może coś poradzicie ? studiuje ktoś tam ? albo
ktoś ze znajomych ?
13 paź 22:32
Basiek: Nie, nie znam nikogo, kto by się na matmę rzucił.

Ale wiesz− jeśli to właśnie lubisz,
czujesz, że to jest Twoje miejsce, to nie patrz na innych.

Ja cierpię, bo zwyczajnie
narobiłam sobie zaległości...
teraz nagle wszystko. A relacji nie łapałam już na wykładzie. A potem to już całkowita klapa.
Ale ja to ja.
13 paź 22:35
PuRXUTM: a na ile zdałaś matmę na maturzę ?
13 paź 22:36
Basiek: podstawa 100, rozsz. 76.
13 paź 22:37
PuRXUTM: o kurde i ty masz problemy ? No czyli trzeba się wziąść ostro do pracy
13 paź 22:41
Basiek: Hm, wykłady+ zadania są na platformie e−learningowej. Jestem odcięta od internetu, więc... z
miejsca mam gigantyczne zaległości. Chciałam nadrobić chociaż część tych relacji, bo się teraz
przewijają, ale chyba nie da rady jednak.

Cudownie.
Z tego, co widzę, to pracujesz cały czas... także spoko, będzie dobrze.
13 paź 22:42
PuRXUTM: oby

a ogólnie matma na studiach to jakiś kosmos czy jakoś idzie ogarnąć ( chodzi mi o sam
początek np. pierwsze półrocze )?
13 paź 22:46
Basiek: Właśnie zaczęłam.
Po dwóch wykładach i dwóch ćwiczeniach:
Wszystkie funkcje, cała logika, f. cyklometryczne, iloczyn kartezjański, relacje, ciągi,
limesy, metryka.
Mnie jest ciężko.
13 paź 22:50
sushi_gg6397228:
poflirtowalas sobie, chcesz robic te zadania czy nie?
13 paź 22:57
Basiek: Nie flirtuję. Chyba, że z wolframem.
Jak mam robić coś, czego nie umiem zacząć? No, naprawdę nie umiem.
13 paź 22:58
sushi_gg6397228:
napisalem, ze 'a" odpuszczamy
zabieramy sie za 'b"
13 paź 22:59
PuRXUTM: dzięki za informacje

na pewno się przydadzą. A Ty nie przejmuj się tylko rób swoje. Dasz
radę
13 paź 23:00
sushi_gg6397228:
x r y <==> |X|= |Y|
13 paź 23:01
Basiek: Nie ma za co.
Okej. Więc... b...
S⊂R2, (x,y)∊S ⇔|x|=|y|
*zwrotna: ∀x∊R (x,x)∊S ⇔ ∀x∊R |x|=|x| (dobrze?) co jest spełnione dla x∊R=>
relacja jest zwrotna.
13 paź 23:03
sushi_gg6397228:
a) zwrotnosc
x r x musi byc prawda |X|= |x| −−> widac ze jest
b) symetrycznosc
jak zamienimy x z y na miesjca, czy dostaniemy to samo prawda
13 paź 23:05
Basiek: *symetryczność |x|=|y|⇒|y|=|x| zawsze spełnione.
Że tak?
13 paź 23:05
13 paź 23:08
Basiek: *antysymetryczność"
|x|=|y| ⇔ |y|=x lub |y|=−x ⇔ y=x lub y=−x ≠ y=x
Nie spełnione (?)
13 paź 23:08
Mila: Sushi też mnie to (a) zdeprymowało. Jeśli masz świeżą wiedzę, to czy przypadkiem nie jest to
kwadrat kartezjański?
Robię (d)
13 paź 23:10
Basiek: Mila− niczego z tego i jeszcze... innych też nie. Robiłam iloczyn kartezjański, funkcje
cyklometryczne...
A to coś próbowałam, ale nie rozumiem, więc − przeznaczyłam ten czas na coś innego z zakresu
matematyki.

Dziękuję za link, na pewno zostanie wykorzystany. Niestety w książkach, czy to starszych, czy
młodszych− niewiele jest o relacjach.
13 paź 23:11
sushi_gg6397228:
musi sama troche porobic, a nie na gotowce liczyc
13 paź 23:12
sushi_gg6397228:
poza tym trzeba wiedziec, ze jezeli jest taka i taka, to nie moze byc siaka i owaka
to ułatwi prace
zawsze mozna chociaz troche sprobowac zrobic tabelke i z rysunku popatrzec, jaka moze byc
(jak nie spelnia warunku, to podac kontrprzyklad)
13 paź 23:16
Basiek: Ależ ja chętnie zrobię. Tylko chciałabym się dowiedzieć, od czego zacząć.

Zresztą, gotowce
gotowcami, ale raczej nikt mi tych 30−tu przykładów nie zrobi.
13 paź 23:16
13 paź 23:18
sushi_gg6397228:
moze najlepiej zaczac od prostych przykladow
A= {1,2,3} relacja:
a) x+y= 4
b) x=y
c) x=2y
13 paź 23:19
Basiek: Patrz: 21:37.
Mam teorię. Jestem zasypana książkami. Przedpotowe, nowe,... Teoria mi niewiele daje, skoro nie
umiem jej zastosować. A nie umiem.
13 paź 23:20
sushi_gg6397228:
czyli robimy
a) tabelka i zaznaczamy "x" w polu dla ktorego nalezy dana para
13 paź 23:22
Basiek: Co prawda tabelki widziałam, ale tylko w takich starszych książkach, ale jasne.

Chętnie się
czegoś nauczę.
Czyli a) y=4−x
One są określone dla A
2, tak?
Zaznaczam {1,3}{2,2}{3,1}
dla b) {1,1} {2,2} {3,3}
dla c) {1,2} −> tylko
13 paź 23:26
Mila: d)relacja : (x,y)∊S⇔|x−y|≤1
1) zwrotność:(x,x)∊S⇔|x−x|≤1
|x−x|=0<1 relacja zwrotna
2) symetryczność
(x,y)∊S⇔(y,x)∊S
|x−y|≤1⇔|y−x|≤1 relacja symetryczna
3) przechodnia?
(x,y)∊S i (y,z)∊S⇔(x,z)∊S ?
|x−y|≤1i |y−z|≤1 tu podaję kontrprzyklad
x=1,y=2, z=3
|1−2|=1, |2−3|=1 , |1−3|=2>1 relacja nie jest przechodnia.
Oczywiście zapisałam bez kwantyfikatorów, zobacz jak , bylo na wykładzie.
13 paź 23:29
sushi_gg6397228:

przekatna co zawiera kólka nazywamy Δ
zwrotnosc to musza byc w kólkach rózowych " zielone x"
czyli Δ⊂ relacji
symetria r=r
−1 czyli jak zamienimy "x" z "y" to musimy dostac to samo
przechodnia r o r ⊂ r ( jak złozymy dwa punkty, to musi powstac trzeci co tez jest w tabelce)
przeciwsymetryczna r ∩ r
−1 =∅
= c
przeciwzwrotna Δ ∩ r = ∅
antysymetryczna r ∩ r
−1 ⊂Δ
spojna r ∪ r
−1 = cala tabelka
13 paź 23:33
AC:
Co do zadania a
Relacja S składa się następujących par
S={(0;0); (0;2); (2;0); (2;2)}
zwrotność jest bo:
elementy (0;0) i (2;2) należą do relacji
symetryczność jest bo:
(0;0)∊S ⇒ (0;0)∊S
(0;2)∊S ⇒ (2;0)∊S
(2;0)∊S ⇒ (0;2)∊S
(2;2)∊S ⇒ (2;2)∊S
przechodność też jest
∀(x;y)∊S ∧ (y;z)∊S ⇒ (x;z)∊S bo każda para z A2 należy do S
13 paź 23:35
sushi_gg6397228:
patrzac na tabelke widzimy
zwrotnosc brak
symetria ok
przeciwzrotnosc brak
reszte trzeba pokombinowac
13 paź 23:36
Mila: Nie mogę się połączyć ze stroną z Twoimi relacjami.
napisz b i c bo sSushi nie robi.
13 paź 23:38
Mila: AC

.
13 paź 23:41
Basiek: Przepraszam, przepisywałam Twoją odpowiedź
MIla− |x−y|≤1 ⇔i |y−x|≤1 udowadniam z
własności wart. bezwzględnej, tak?

b)S⊂R
2, (x.y)∊S: |x|=|y|
c) S⊂R
2 (x,y)∊S (x−y)(x+y)=0
13 paź 23:42
Basiek: Masakra...
ta tabelka jest dość ciekawa, ale praktyczna tylko w przypadku, gdy zbiór jest określony na
liczbach.

Ale rozgryzę, może się przyda, dziękuję.
AC− dzięki.

A Ty
Mila jesteś nieoceniona.
13 paź 23:46
Basiek: A swoją drogą− czy to, że relacja jest symetryczna, automatycznie skreśla antysymetryczność?
13 paź 23:52
Mila: Tak |x−y|=|y−x| własność | | i nic nie trzeba więcej .
b)
1)Zwrotność
(x,x)∊S ⇔|x|=|x| tak , relacja zwrotna
2) symetryczność
(x,y)∊S⇔(y,x)∊S ?
|x|=|y|⇔|y|=|x| relacja symetryczna ( |x|−|y|=0⇔|y|−|x|=0⇒|y|=|x|)
3) przechodniość
(x,y)∊S i (y,z)∊S⇔(x,z)∊S ?
|x|=|y| i |y|=|z|⇔|x|=|z| relacja przechodnia
bo |x|−|y|=0 i |y|−|z|=0 po dodaniu stronami

x|−|y|+ |y|−|z|=0 ⇔|x|−|z| =0⇔|x|=|z|
13 paź 23:57
Basiek: Okej, a jeszcze do tego d) spójność ?
Dochodzimy do |x−y|≤1 ⋁ |y−x|≤1
korzystając z tej samej własności: |x−y|=|y−x|, więc zapisuję tylko |x−y|≤1 kontrprzykład:
dla x=2,5 , y=2
To jest dobrze?
14 paź 00:00
Basiek: Oczywiście kontrprzykład ma być kontr, a nie udowadniać, np. x=5, y=2 (?)
14 paź 00:08
Mila: Trochę mi wiedza wyparowała. Tak myślałam, że AC pomoże.
c)S⊂R2 (x,y)∊S ⇔(x−y)(x+y)=0
1) zwrotność
(x,x)∊S⇔(x−x)(x+x)=0 tak, relacja zwrotna
2) symetryczność
(x,y)∊S⇔(y,x)∊S
(x−y)(x+y)=0⇔(y−x)(y+x)=0 tak,
jeśli (x−y) =0 to (y−x) =0 i iloczyn równy 0.
jeśli x+y=0 to y+x=0
relacja symetryczna
3) przechodniość
(x,y)∊S i (y,z)∊S⇔(x,z)∊S
(x−y)(x+y)=0 i (y−z)(y+z)=0⇔(x−z)(x+z)=0 tak, bo
x2−y2=0
y2−z2=0 po dodaniu
x2−z2=0⇔(x−z)(x+z)=0 cnw
Dobranoc.
14 paź 00:14
Basiek: Mila− ogromnie Ci dziękuję. Teraz przynajmniej wiem, co trzeba gdzie podstawić. Będę
kombinować. Link też bardzo się przyda.

Dobranoc.
14 paź 00:16
Mila: JUtro przeczytam resztę.Czytaj teorię.
14 paź 00:16
Basiek: Ja będę dopiero... w następny piątek.

Właśnie w tym problem mój tkwi.

W mieszkaniu nie
mam internetu... Ale i tak bardzo, bardzo, bardzo mi pomogłaś. No i przepraszam, że tak to
wyglądało− że musiałaś robić za mnie wszystko.
14 paź 00:19