wartość
Paweł: jak naszkicować taką funkcję : f(x) = ||1−x | − 3 | − chodzi mi o to że są 2 wartości
bezwzględne
13 paź 20:40
loitzl9006:
1) rysujesz |x|
2) przesuwasz 1) o wektor [1;0] i dostajesz w ten sposób |x−1|
3) korzystasz z własności |a−b|=|b−a| czyli z tego wynika że |x−1|=|1−x|
4) przesuwasz |1−x| o wektor [0;−3] i dostajesz |1−x|−3
5) tą część wykresu, która znajduje się pod osią iksów, odbijasz symetrycznie względem osi x,
dostajesz f(x).
13 paź 20:46
Saizou : 1− rysujesz 1−x
2− nakładasz na nią wartość bezwzględną l1−xl
3− przesuwasz o 3 jed. w dół lx−1l−3
4− nakładasz moduł wartości bezwzględnej ll1−xl−3l
13 paź 20:47
ZKS:

||1 − x| − 3| = ||x − 1| − 3|
y =
|x|
y =
|x − 1|
y =
|x − 1| − 3
y =
||x − 1| − 3|
13 paź 20:50
Gustlik:

Można krócej: zasada y=f(x−p)+q − przesuwamy funkcję f(x) o wektor [p, q].
y=||x−1|−3|
Najpierw narysujemy funkcję
y=|x−1|−3, czyli y=|x| i przesuwamy o wektor [1, −3], bo p=1,
q=−3.
1. Rysujesz pionową prostą przecinającą oś OX w punkcie p=1 (prosta x=1) i poziomą przecinająca
oś OY w punkcie q=−3 (prosta y=−3), traktujesz te nowe osie (linie przerywane) jak nowy układ
współrzędnych i rysujesz w nim funkcję y=|x| − otrzymujesz w ten sposób wykres
y=|x−1|−3.
2. Odbijasz ujemną (czyli dolną) część tego wykresu na górę (tak jakbys zginał kartkę wzdłuż
osi OX i dolną część kartki zagiął na górę) i otrzymujesz wykres
y=||x−1|−3|.
13 paź 22:35