kongruencje
hugo: Wyznaczyć wszystkie całkowite, nieujemne liczby n, dla których liczba
A=9*22n+1 jest liczbą pierwszą
Mógłbym prosić o jakąś wskazówkę?
13 paź 20:34
hugo: Halo
13 paź 20:45
Vax: n=0 i n=1 spełniają tezę. Dla n > 1 mamy 22n = 1 (mod 5), więc 9*22n+1 = 0 (mod 5) i ta
liczba jest różna od 5, więc nie jest liczbą pierwszą.
13 paź 20:45
sinus:
>wskazówka<
nie ma za co. pozdrawiam
13 paź 20:57
hugo: Jedno pytanko dlaczego akurat (mod 5) tzn. rozumiem jak to działa i w ogóle, tylko dlaczego
akurat 5, skąd?
13 paź 21:36
hugo: dla (mod 1) pewnie − pierwszy dzielnik, dla (mod 2) zawsze się podzieli bez reszty, dla (mod 3)
też, dla (mod 4) to samo co dla (mod 2), więc dlatego robie z (mod 5)?
13 paź 21:42
hugo: Vax albo ktoś?
13 paź 22:00
Vax: Przecież mod 2 ta liczba zawsze jest równa 1 a nie 0. Działamy mod 5, gdyż to nas doprowadzi do
rozwiązania, tj dla każdego n > 1 to wyrażenie jest podzielne przez 5 i różne od 5, a że ma
być liczbą pierwszą to sprzeczność. To, czemu wzięliśmy mod 5 to kwestia obycia w takich
zadaniach, ewentualnie możemy wypisać parę kolejnych tych liczb dla n=0,1,2,3 i zobaczyć, że
dla n=0,1 mamy liczbę pierwszą a dla pozostałych dostajemy liczby podzielne przez 5, stawiamy
hipotezę, że dla n>1 są same podzielne przez 5 i ją dowodzimy
13 paź 22:51
hugo: Rozumiem o co ci chodzi z tą dwójką, tylko miałem na myśli, że wychodzimy od 2
2n i
przekształcamy dlatego ten modzik nie pasuje. Zastanawiałem się też czy po prostu nie łatwiej
jest zrobić na mod 5 ponieważ 2
4=16 więc to podnoszone do kwadratu zawsze bedzie dawało
resztę 1.
Czyli w zasadzie muszę to w pewien sposób wyczuć ?
13 paź 23:08
Vax: Wyuczyć to złe słowo, powiedziałbym nabrać intuicji

A co do 2
2n to mamy 2
2n =
4
2n−1 = (−1)
2n−1 = 1 (mod 5) o ile n>1
13 paź 23:26
hugo: O to mi chodziło, że z jedynką zawsze lepiej.

Dzięki za pomoc!
13 paź 23:30