oblicz prawdopodobieństwo, losujemy trzy kolejne liczby bez zwracania
Łukasz: Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7} losujemy trzy razy po jednej liczbie bez zwracania. Oblicz
prawdopodieństwo zdarzenia:
a) A − suma wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą,
b) B − iloczyn wylosowanych liczb będzie liczbą parzystą.
| | | |
W "a" wymyśliłem coś takiego, że Ω= | =35, a potem wypisałem możliwości: |
| | |
2 4 6
1 2 3
1 3 4
1 2 5
1 2 7
2 3 5
2 3 7
2 3 7
3 4 5
3 4 7
4 5 7
5 6 7
| | 11 | | 9 | |
Razem 11 możliwości. Wychodzi mi P(A)= |
| , a prawidłowy wynik to |
| . Mógłby ktoś |
| | 35 | | 35 | |
pomóc? W podpunkcie "b" również proszę o pomoc.
13 paź 20:31
sushi_gg6397228:
licz z reguły mnozenia
Ω=7*6*5=...
a przyklady wypisuj z reki
4 2 6
2 4 6
6 4 2
4 6 2
6 2 4
2 6 4 wiec widac ze jest 6 i mozna wtedy potem sobie usunac z Ω 6 i liczyc tylko jedne
wariant
13 paź 20:41
Łukasz: Rozumiem, dlaczego z reguły mnożenia. Cyfry nie mogą się powtarzać. Ale nie rozumiem, czemu
tylko 6 możliwości. A co z resztą? Przecież inne też są parzyste.
13 paź 20:45
sushi_gg6397228:
napisalem ze 6 mozliwosci w obrebie danego zestawu 3 cyferek
13 paź 20:46
sushi_gg6397228:
i tak nie masz wszystkich wariantow
np. 136
13 paź 20:48