pomozcie
Ania: Zapisz ułamek zwykły w postaci ułamka dziesiętnego skończonego lub okresowego

13 paź 20:26
Mati_gg9225535: dzielisz pod kreske:
0,10606... =0,1(06)
1:6
−0
10
− 6
4
− 0
40
− 36
=4
− 0
40
13 paź 20:31
Ania: dziekuje!
13 paź 20:33
Mati_gg9225535: prosze
13 paź 20:39
Ania: | | 1 | |
nie potrafie podzielic |
| wychodzi mi 1,10204 ... a ma byc 0.125  |
| | 8 | |
13 paź 20:56
Ania: <prosze>
13 paź 20:59
sushi_gg6397228:
bo kolega oszukal z liczeniem 1/6= 0,16666666666666
niepotrzebnie dal
jajka miedzy cyferki

zapisz jak liczysz 1:8
13 paź 21:04
Ania: teraz juz wszystko sie zgadza, po prostu nie pamietalam jak sie dzielilo i probowalam sobie
przypomniec na przykladzie mati i dlatego nie wychodzilo.

danke
13 paź 21:10
Gustlik: Mati, źle zrobiłeś.
0,1666...
−−−−−−−−−
1,0:6 → (dałem 0 po przecinku, żeby "zrobić" 10, bo 1 nie da sie podzielić na 6)
− 6
−−−−−−−−−−
40
−36
−−−−−−−−−−−−
40
−36
−−−−−−−−−−−−−−
40
−36
−−−−−−−−−−−−−−−−−
40 ...
14 paź 00:03