Układ trzech równań liniowych
Moli989: Witam,
potrzebuję pomocy przy rozwiązaniu zadań z układami trzech równań liniowych

Próbowałam metodą wyznaczników lecz coś mi nie wychodzi...
2u −3(w−2)+t =4
{ u +3w +3(t−2) =16
3(u−3)+w−2t = −13
13 paź 20:19
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
13 paź 20:21
Moli989: 2u+3w−6+t=4
u+3w+3t−6=16
3(u−3)+w−2t=−13
2u +3w+t=10
u+3w+3t=22
3u +w−2t=14
|3 3 1| 3 3
W= |1 3 3| 1 3 =−18 +27+1+6−9−9=34−36=−2
|3 1 −2|3 1
|10 3 1| 10 3
Wu=|22 3 3| 22 3 =−60 − 36 +22+196−30+12=−126+230=104
|−4 1 −2|−4 1
|3 10 1| 3 10
Ww=|1 22 3|1 22 = −132+90−4+20+36−66=−202+146= −56
|3 −4 −2|3 −4
|3 3 10|3 3
Wt=|1 3 22|1 3 = −36 + 132+10+12−66−60=154−142=12
|3 1 −4|3 1
u= WuW = 104−2=−52
w= WwW = −56−2=28
t= WtW = 12−2=−6
wiem że całe zadanie zrobiłam w zły sposób,ale nie wiem na czym polega mój błąd, dlatego
zrobiłam całe abyście mogli mi wskazać co konkretnie robię nie tak...
13 paź 20:49
sushi_gg6397228:
pierwsza linijka −3w+6 bład w znakach zapisalas odwrotnie
13 paź 20:53
sushi_gg6397228:
3 rownanie nie wymnozylas po lewej stronie 3*(−3)
13 paź 20:54
Moli989: w trzecim źle zapisałam zamiast 14 powinno być (−4)
13 paź 21:00
Moli989: niestety dalej mi nie wychodzi...
13 paź 21:06
Moli989: Czy mogę prosić o rozwiązanie tego zadania ,abym mogła na jego przykładzie nauczyć się
rozwiązywać inne zadnia, których mam jeszcze ok.10...
13 paź 21:09
sushi_gg6397228:
zapisz jeszcze raz uklad rownan oraz go przeksztalc do ostatecznej postaci
13 paź 21:18
Moli989: 2u − 3(w−2) + t = 4
u + 2w + 3(t−2) = 16
3(u−3) + w − 2t = −13
2u − 3w +6+t =4
u +2w +3t − 6=16
3u − 9 +w − 2t = −13
2u − 3w +t = −2
u + 2w +3t =22
3u +w − 2t =−4
13 paź 21:29
sushi_gg6397228:
W=...
Wu=...
Ww=...
Wt=...
13 paź 21:31
Moli989: |2 −3 1|2 −3
W=|1 2 3|1 2 =−8−27+1−6−6−6 =−53+1=(−52)
|3 1 −2|3 1
|−2 −3 1|−2 −3
Wu=| 22 2 3|22 2 =8+24+22−128+6+8= −128+68 =(−60)
|−4 1 −2|−4 1
i już coś źle...
13 paź 21:41
sushi_gg6397228:
|2 −3 1 |
|1 2 3 |
|3 1 −2 |
mnozymy po kolorach tych samych i dodajemy wyjdzie A
|2 −3 1 |
|1 2 3 |
|3 1 −2 |
mnozymy po tych samych kolorach i dodajemy wyjdzie B
i zapisujemy A−B=...
13 paź 21:46
sushi_gg6397228:
Wu= 8+36+22+8+6 − 6*22=...
13 paź 21:53
Moli989: dobrze a W jest w takim razie dobrze? Czy też mam robić z pomocą A i B?
13 paź 22:06
sushi_gg6397228:
wynik wyszedl dobry
zrobilem kolory aby bylo łatwo widac (bo jak dopisujesz kolumny) to moga krzywo stac i mnozysz
nie to co trzeba
13 paź 22:13
Moli989: Czyli wszystkie współczynniki (W,Wu,Ww,Wt)robimy tak samo za pomocą tego schematu ,,kolorów'' a
później A i B, tak?
13 paź 22:36
sushi_gg6397228:
jak dopiszesz kolumny czy wiersze to wyjdzie na to samo
dodajesz z lewej na prawa minus ( dodajesz z prawej na lewa)
jak wypiszesz sobie
a11 a12 a13
a21 a22 a23
a31 a32 a33
i wymnozysz to dostaniesz ...
13 paź 22:40
13 paź 22:41
Gustlik:

Licz te wyznaczniki metodą Sarrusa − patrz rysunek.
Czerwone przekątne dodajesz, a
niebieskie odejmujesz.
Masz:
W=
aei+dhc+gbf−ceg−fha−ibd=...
14 paź 01:07