Przez wierzchołek A trójkąta równobocznego ABC poprowadzono prostą...
Zakłopotana: POMOCY! Przez wierzchołek A trójkąta równobocznego ABC poprowadzono prostą, która podzieliła
ten trójkąt na dwa trójkąty. Oblicz stosunek pól tych trójkątów, jeśli dana prosta tworzy z
bokiem AB kąt o mierze 25 stopni.
10 maj 15:17
Bogdan:
| | 1 | |
Pole trójkąta ADC P1 = |
| a*(a − x)*sin60o |
| | 2 | |
| | 1 | |
Pole trójkąta ADC P2 = |
| a*x*sin60o |
| | 2 | |
| | y | | a − x | |
Z twierdzenia sinusów w trójkącie ADC: |
| = |
| |
| | sin60o | | sin35o | |
| | y | | x | |
Z twierdzenia sinusów w trójkącie ABD: |
| = |
| |
| | sin60o | | sin25o | |
| | a − x | | x | | a − x | | sin35o | |
|
| = |
| ⇒ |
| = |
| |
| | sin35o | | sin25o | | x | | sin25o | |
10 maj 16:51
Zakłopotana: Dzięki
10 maj 19:12