h = 3
a = 2√3
| a√3 | 2√3√3 | |||
hp = | = | = 3
| ||
| 2 | 2 |
| h | 3 | |||
tg α = | = | = 1
| ||
| hp | 3 |
ściany boczne są trójkątami równoramiennymi tylko w ostrosłupach prawidłowych prostych
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ostrosłup
w twoim zadaniu ostrosłup nie jest prawidłowy, gdyż podstawa nie jest figurą foremną (np.
trójkąt równoboczny, kwadrat, sześciokąt foremny) tj. taką której środek okręgu opisanego i
wpisanego leży w jednym punkcie. Jedna ściana boczna jest trójkątem równoramiennym o podstawie
a i ramionach l ,a dwie ściany są trójkątami prostokątnymi o przyprostokątnych h i a ,
przeciwprostokątnej l
W ostrosłupie prawidłowym prostym spodek wysokości (miejsce, gdzie wysokość styka się z
podstawą) zawsze wypada w środku podstawy
Jeśli podstawą jest trójkąt równoboczny to spodek dzieli wysokości trójkąta w stosunku 1:2 tj.
licząc od podstawy 1 część a od wierzchołka 2 części wysokości
Jeśli podstawą jest kwadrat to spodek wypada w miejscu przecięcia przekątnych
Jeśli podstawą jest sześciokąt to spodek wypada w miejscu przecięcia dłuższych przekątnych
We wszystkich ostrosłupach wysokość jest prostopadła do podstawy.