Proszę o sprawdzenia zadania
Ola:

Witam!
Prosze o sprawdzenia zadania:
4−xx−5>
11−x
D=R\{1,5}
4−xx−5 −
11−x>0
(4−x)(1−x)(x−5)(1−x) −
x−59x−5)(1−x)>0
u{(4−x)(1−x) − (x−5)}{(x−5)(1−x)>0
u{x
2−6x+9}{(x−5)(1−x)>0
(x
2−6x+9)(x−5)(1+x)>0
delta=
x
0=3
x należy (−nies.;3)u(3;+nies.)
13 paź 19:37
sushi_gg6397228:
zwieksz troche czcionke przez U jako ulamek
13 paź 19:39
Ola: | (4−x)(1−x) | | x−5 | |
| − |
| >0 |
| (x−5)(1−x) | | (x−5)(1−x) | |
| (4−x)(1−x) − (x−5) | |
| >0 |
| (x−5)(1−x) | |
(x
2 − 6x+9)(x−5)(1−x)
delta= 0
x
0=3
13 paź 19:52
Ola: | (4−x)(1−x) | | x−5 | |
| − |
| >0 |
| (x−5)(1−x) | | (x−5)(1−x) | |
| (4−x)(1−x) − (x−5) | |
| >0 |
| (x−5)(1−x) | |
(x
2 − 6x+9)(x−5)(1−x)
delta= 0
x
0=3
13 paź 19:52
sushi_gg6397228:
mamy az 3 miejsca zerowe−−−> wiec bedzie fala
13 paź 19:55
PuRXUTM: sushi ale założenia, nie pamiętam jak to do końca było więc nie będę pisał żeby nie wprowadzać
w błąd
13 paź 19:57
PuRXUTM: wydaje mi się że rozwiązaniem jest x∊R\{3}
13 paź 19:58
13 paź 20:00
Ola: ale dlaczego "fala", skoro 1i 5 nie wchodzą w "skład" dziedziny?
13 paź 20:02
sushi_gg6397228:
beda mieć kółka otwarte ( my musimy znaleść tylko znak)
13 paź 20:08
PuRXUTM: no rzeczywiście przepraszam za wprowadzenie w błąd
13 paź 20:10
Ola:

tak?
x∊(1;3)u(5;+nies.)
13 paź 20:28