OSTR.
xAdax: podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnej dł 6cm wysokość
ostrosłupa ma dł 8cm a jej spadek jest wierzchołkiem kąta prostego podstawy oblicz ile wynosi
najdłuższa krawędz ostrosłupa.
proszę o w miarę prosty i popularny rysunek, bo coś właśnie słabo mi idzie z interpretacją
rysunku.
13 paź 19:34
dero2005:

nie spadek tylko spodek (miejsce, gdzie się wysokość styka z podstawą)
a = 6 cm
h = 8 cm
l =
√a2 + h2 =
√62 + 82 =
√100 = 10 cm → najdłuższa krawędź
14 paź 10:48
xAdax: matko jakie proste....
dzięki...
14 paź 18:04