oblicz pole i obwód koła
BlackGirl: 1. Oblicz pole i obwód koła:
a) opisanego na trójkącie równobocznym o boku 12 cm
b) wpisanego w trójkąt foremny o boku 9 cm
2 .Oblicz obwód i pole półkola o promieniu 6 cm
Nie potrafię sama zrobić tych zadań ... mam nadzieje że mi pomozecie
10 maj 14:16
g: pomagam
10 maj 14:18
g: a) okrąg opisany na trójkącie równobocznym ma środek w punkcie przecięcia się symatralnych jego
boków, czyli w tym wypadku jego wysokości.
Wysokości przecinają się w punkcie, który dzieli je w stosunku 2:1, czyli promień okręgu =
| | 2 | |
|
| h (h− wysokość trójkąta) |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 12 √3 | |
r = |
| h = |
| * |
| = 4 √3 |
| | 3 | | 3 | | 2 | |
Podstawiasz r to wzoru na pole i obwód okręgu i zrobione
10 maj 14:22
g: b) tutaj masz podobny przykład z tym, że okrąg jest wpisany, czyli środek jego jest w punkcie
przecięcia się dwusiecznych. A że trójkąt jest foremny, czyli ma boki i kąty równe wszędzie
(czyli znów trójkąt równoboczny), tak więc te wysokości należą do dwusiecznych. Teraz r będzie
| | 1 | |
się równało |
| h...zrób rysunek i zobacz, że ładnie to widać  |
| | 3 | |
10 maj 14:25
g: | | 1 | | 1 | |
2) Półkole to połowa koła, a więc pole = |
| pola całego koła, obwód również = |
| |
| | 2 | | 2 | |
obwodu całego koła o promieniu 6 cm.
10 maj 14:27
BlackGirl: dzieki za pomoc, ale nie wyszlo mi to
10 maj 21:41