kongruencje
hugo: Mógłby mi to ktoś sprawdzić?
Wykazać, że dla każdej liczby naturalnej n
liczba 25n+3+5n*3n+2 jest podzielna przez 17
'=' będzie oznaczało przystaje
Wykombinowałem coś takiego, że reszta musi być podzielna przez 17. Tak więc:
2=2(mod 17) / 4
24=−1(mod 17)
24*2=−2(mod 17) / n
25n=(−2)n(mod 17) / *23
25n+3=8*(−2)n (mod 17)
5*3=−2(mod 17) / n
5n*3n=(−2)n (mod 17) / *32
5n*3n+2=9*(−2)n
suma reszt=9(−2)n+8*(−2)n=17*(−2)n
suma mod17=0
Może być?
13 paź 18:45
hugo: Mógłby ktoś zerknąć?
13 paź 19:02