Dla jakich wartości parametru m∊R
Maciej: Dla jakich wartości parametru m∊R równanie
(m−1)x2−2mx+m=0
ma dwa różne pierwiastki rzeczywiste
13 paź 18:20
konrad: Δ>0
13 paź 18:20
Aga1.: i m−1≠0
13 paź 18:21
Maciej: Tak, więc:
(2m)2−4m * (m−1)=4m2−4m2+4m=4m
Δ=16 pierwiastek z delty =4
m1=0, m2=0
no coś nie bardzo to wyszło
13 paź 18:47
ZKS:
Dostajesz 4m = 0 a Ty liczysz deltę?
13 paź 18:48
ZKS:
Poprawiam 4m > 0 z warunku Δ > 0.
13 paź 18:51
Maciej: i to koniec zadania?
13 paź 22:10
Maciej: i to koniec zadania?
13 paź 22:11
krystek: Musisz wyliczyć dla jakich m a≠0 i Δ>0
13 paź 22:13