Rozwiąż nierówność
Marek: Rozwiąż nierówność:
|x2−4x+3|<6
Δ=4
x1=0 x2=4
przedział (−∞;0>u<4,∞) i nie wiem co dalej
13 paź 18:10
PuRXUTM: Ix2−4x+3I<6
x2−4x+3=(x−1)(x−3)
I(x−1)(x−3)I<6
Ix−1I * Ix−3I <6
Rozpatrujemy 3 przypadki dla x<1 1≤x<3 x≥3
13 paź 18:34
ZKS:
PuRXUTM po co tak na około robić bo nie rozumiem?
|x2 − 4x + 3| < 6
x2 − 4x + 3 < 6 ∧ x2 − 4x + 3 > −6
x2 − 4x − 3 < 0 ∧ x2 − 4x + 9 > 0
13 paź 18:45
13 paź 18:58
PuRXUTM: przepraszam
ZKS rzeczywiście można lepiej i szybciej
13 paź 19:19
Marek: To z równania x2 − 4x − 3 < 0
wyszło mi x1=2+√7
x2=2−√7
a z drugiego równania delta ujemna i jak to teraz zaznczyć na osi ?
Jaki będzie przedział?
13 paź 22:15
PuRXUTM: narysuj sobie wykres tej funkcji w piewrszym i w drugim przypadku (mimo że nie ma miejsc
zerowych da się określić czy wykres będzie nad czy pod osią x) i odczytaj rozwiązanie
13 paź 22:22