wektory
daniel: problem z wektorami
Udowodnij
a x (b x c) = b(ac) − c(ab)
13 paź 17:50
daniel: lewa strona :
(axbycz−axbzcy)+(aybzcx−aybxcz)+(azbxcy−azbycx)
nie wiem jak postąpic z prawa stroną
13 paź 17:55
Jack:
a po prawej są iloczyny skalarne?
13 paź 18:04
Krzysiek: w nawiasach(po prawej ) jest iloczyn skalarny
ac =ax cx +ay cy +az cz
tylko po lewej stronie powinien byc wektor, a u ciebie jest liczba...
13 paź 18:13
daniel: no wlasnie ja nie wiem, ta babka napisala tak jak tutaj przepisalem,
po lewej stronie ze "x" a poprawej bez kropek tylko polaczone litery ..
dodam jeszcze ze nad kazda literka jest kreseczka
13 paź 18:14
daniel: Krzysiekw takim wypadku prawa strona sie wyzeruje
13 paź 18:14
daniel: jak zrobic wektor na tym forum ? jaki skrypt ?
13 paź 18:17
Krzysiek: b(ac) − to jest mnożenie skalar przez wektor
b=[bx ,by, bz ]
b (ac) =[(ax cx +ay cy +az cz) bx ,(ax cx +ay cy +az cz)by ,(ax cx +ay cy +az cz)bz ]
13 paź 18:18
daniel: zrobilem wszystko iloczynem wektorowym to w efekcie otrzymalem
3axbycz+3aybzcx+3azbxcy=3axbzcy+33aybxcz+3azbxcy
13 paź 18:19
daniel: aa dobra to juz czaje
13 paź 18:20
daniel: da rade zeby ktos to rozwiazl, bo ja cos sie myle
13 paź 18:32
daniel: b(ac)−c(ab) wychodzi mi :
aybxcy+azbxcz+azbxcz+axbycx+azbycz+axbzcx+aybzcy−ayby
cx−azbzcx−axbxcy−azbzcy−axbxcz−aybycz
13 paź 18:36
Krzysiek: to ma być wektor...
popatrz jak to ja napisałem (oczywiście zamiast ax powinno być ax itd )
i rozpisz składowe drugiego wektora tzn:
c(ab)
13 paź 18:56
daniel: c(ab)=cx(axbx+ayby+azbz)+cb(axbx+ayby+azbz)+cz(axbx+ayby+azbz) =(
axbxcx+aybycx+azbzcx) + ( axbxcy+aybycy+azbzcy)+(
axbxcz+aybycz+azbzcz)
cos w tym stylu ?
13 paź 19:03
daniel: aaaaaaaa dobra, to nie jakies dodawanki tylko to bedzie jeden wektor
i pozniej odejmowanie ladne
i powinno wyjsc
13 paź 19:05
daniel: c(ab)=[( axbxcx+aybycx+azbzcx),( axbxcy+aybycy+azbzcy),(
axbxcz+aybycz+azbzcz)]
no i jak odejmowac wektory b(ac)−c(ab) ?
13 paź 19:08
Krzysiek: [a,b,c]−[x,y,z]=[a−x,b−y,c−z]
13 paź 19:09
daniel: zrobilem jak mowisz i nie wychodzi

wyszlo dokladnie tak jak napisalem wyzej
13 paź 19:15
Krzysiek: lewa strona pierwsza składowa wynosi:
ay bx cy −ay by cx −az bz cx +az bx cz
prawa strona pierwsza skłądowa wynosi:
bx ax cx +ay bx cy +az bx cz −ax bx cx −ay by cx −az bz cx =
ay bx cy +az bx cz −ay by cx −az bz cx
czyli się zgadza...
13 paź 19:24
daniel: no zgadza

dobra widze swoj blad , od tego liczenia pomylilem sie w jednym miejscu
13 paź 19:27