nierówności wielomianowe
bumbum: mam pytanie: jak rozpoznać odkąd zaczynamy rysowanie wykresu nierówności wielomianowej?
(x+2)
2(x
2−3x+2)≤0 − wykres zaczyna się od góry
x
2(4−x
2)(x+1)<0 − wykres zaczyna się od dołu
zaznaczam, że przeczytałam
https://matematykaszkolna.pl/strona/142.html tylko nie było mnie na lekcji i próbuję nadrobić zaległości.
13 paź 17:48
sushi_gg6397228:
podstaw sobie pod x=10000000000000 i zobacz czy wyjdzie plus czy minus
13 paź 17:51
Aga1.: Interesują Cię współczynniki stojące w każdym nawiasie przed x w najwyższej potędze i
wykonujesz na nich działania
a) 12*1=+1 (12, bo poza nawiasem jest wykładnik 2.
b) 1*(−1)*(1)=−1
13 paź 17:54
bumbum: dzięki, ale jednak wolałabym się dowiedzieć czegoś konkretnego
13 paź 17:54
bumbum: dzięki Aga1
13 paź 17:55
Aga1.: (−x−1)2(x−1)2(2−x)5<0
(−1)2*12*(−1)5=−1
Jak liczba ujemna to od dołu rysując od strony prawej do lewej
13 paź 17:57
pigor: ... jeśli znak przy najwyższej potędze x (po wymnożeniu sobie "w głowie")
np. w a) x
2*x
2= x
4 jest + to z góry od prawej strony, a jak znak − (minus)
np. w b) x
2*(−x
2)= −x
4 , to z dołu od prawej strony osi .
13 paź 18:07