Następujące wyrażenia zapisz w postaci potęgi o podstawie x oraz oblicz ich wart
ona1: Następujące wyrażenia zapisz w postaci potęgi o podstawie x oraz oblicz ich wartość dla podanej
liczby:
a) ( x
2 * x
−3)
4 przez (x
−3)
2 x = √10
Prosze bardzo o pomoc, to jest ułamek
13 paź 17:36
sushi_gg6397228:
dzialania na potegach znamy?
13 paź 17:37
ona1:
x
2 * x
−12 przez x
−6 tak
13 paź 17:37
sushi_gg6397228:
zacznij od nawiasu x2* x−3=...
13 paź 17:38
ona1: zrobisz mi to

prosze a ja zrobie inne przykłady
13 paź 17:39
sushi_gg6397228:
wykonuj obliczenia, o ktore prosze to i zrobisz sama to zadanko
13 paź 17:41
ona1: nie wiem o co kaman
13 paź 17:42
ona1:
x2 * x−3 = x−3
13 paź 17:43
sushi_gg6397228:
x2 * x−3=... podaj wynik
13 paź 17:43
sushi_gg6397228:
xa * xb= x(a+b) zatem ...
13 paź 17:43
ona1:
x−1 bo sie dodaje 2+(−3)
13 paź 17:45
sushi_gg6397228:
czyli mamy
13 paź 17:46
ona1:
= x−4 przez x−6
13 paź 17:49
sushi_gg6397228:
zapisuj uzywajac kreski ulamkowej; obok jest sciaga
wynik prawidlowy
13 paź 17:50
ona1:
i teraz podstawiam za x √10 tak//
13 paź 17:51
sushi_gg6397228:
| | x−4 | |
skracamy do bólu ulamek |
| |
| | x−6 | |
13 paź 17:52
ona1:
= x−2 przez x−3
13 paź 17:55
sushi_gg6397228:
| | x−4 | |
jakie mamy tu dzialanie: |
| =... co oznacza kreska ułamkowa  |
| | x−6 | |
13 paź 17:57
ona1: dzielenie xd
13 paź 17:57
sushi_gg6397228:
wzor na dzielenie jest ....
13 paź 17:58
ona1: czyli odejmujemy potegi tak?
13 paź 17:59
sushi_gg6397228:
zgadza sie
13 paź 17:59
ona1: to po co mowiles o skracaniu

?
x
2 dobrze
13 paź 18:01
sushi_gg6397228:
tak
| | 24 | | 22 | |
jezeli mamy |
| ==  ≠≠ |
| nieprawdaż  |
| | 52 | | 5 | |
13 paź 18:03
sushi_gg6397228:
teraz zapisz wszystkie przeksztalcenia jeszcze raz (uzywajac kreski ulamkowej) sciaga obok
13 paź 18:04
ona1:
to nie wyjdzie x2 bo to jest jak nie skrocimy poteg , a po skroceniu wyjdzie x1
13 paź 18:08
sushi_gg6397228:
wiec poteg sie nei skraca, mozna co najwyzej skrocic podstawy, dopiero po rozpisaniu
np
13 paź 18:13
ona1:
ok czyli x2 wychodzi.
√102
13 paź 18:18
sushi_gg6397228:
wiec wynik to ..
13 paź 18:19
ona1: wynik to 10 tak
13 paź 18:19
sushi_gg6397228:
bingo
13 paź 18:21
ona1: dziekuje
13 paź 18:22
ona1: a sprawdzisz mi jeden przyklad ktory zrobilam czy dobrze
13 paź 18:23
sushi_gg6397228:
kolejne przyklady do golenia
13 paź 18:23
ona1:
(x0 * x * x−3 ) 2 * x2 przez (2x)−3 x=0,25
13 paź 18:25
sushi_gg6397228:
uzywamy kreski ulamkowej do zapisu−−> musze Ciebie troche pomeczyc
przynajmniej czegoś sie nauczysz z programu
z boku masz sciage, wiec zapisuj tak jak trzeba stosuj U
13 paź 18:27
ona1:
tam oczywiscie x2 i (2x)−3 to jest ułamek tamto wczesniejsze to nie
13 paź 18:28
ona1: ale wlasnie sotsuje to U i mi nie chce wyjsc kreska ułamkowa
13 paź 18:29
sushi_gg6397228:
a nawiasy klamerkowe sa
13 paź 18:30
ona1:
daje tez nawiasy i nic
13 paź 18:32
sushi_gg6397228:
zapisz na razie U {x}{24}
13 paź 18:34
Krzysiek : mam nadzieje ze ona xx i ona 1 to nie ta sama osoba bo przed chwila wlasnie pisalem ten sam
przyklad
13 paź 18:34
sushi_gg6397228:
bez spacji miedzy U a nawiasami
w x podstaw x daszek 2
w 24 podstaw (2x) daszek klamerka −3 klamerka
13 paź 18:35
ona1:
x2(2x)−3
13 paź 18:37
ona1:
U{ x2 }{ (2x)−3
13 paź 18:39
ona1: nie umiem tego
13 paź 18:39
sushi_gg6397228:
Uklamerkalicznikklamerkaklamerkamianownikklamerka
13 paź 18:40
sushi_gg6397228:
trzeba pamietac o ilsoci klamerek otwartych i zamknietych
tak samo jest w Excelu, jak za duzo otwartych a nei zamknietych to jest zonk
13 paź 18:41
ona1: U{x2}({2x)−3)
13 paź 18:41
ona1: to pewnie za malo jest nawiasow
13 paź 18:42
ona1: dobra nie wazne, juz ci nie truje, dzieki
13 paź 18:43
sushi_gg6397228:
wazna jest kolejnosc klamerek
patrz co zapsialem o 18.40 w miejsce mianownika i licznika wpisz 18.35 kolor niebieski
13 paź 18:44
sushi_gg6397228:
trening czyni mistrza
nie poddawaj sie
czekam na Twoj zapis
13 paź 18:44
ona1: nie juz nie, sama sobie to jakos rozwiaze, nie zawracam glowy, bo zaraz sie wkurzysz
13 paź 18:45
13 paź 18:46
ona1: udało sie

13 paź 18:47
sushi_gg6397228:
i ładnie wyszlo
teraz dopiszemy poczatek zadania
13 paź 18:48
ona1: hahaha
13 paź 18:49
ona1: juz nie pamietam tego ułamka, jak ja to zorbilam xd
13 paź 18:49
ona1: ciezkie zadanie
13 paź 18:49
sushi_gg6397228:
zapisz sobie na kartce formułkę

albo otworz worda i kopiuj wklej

bo pare linijek bedzie pisania tego samego
13 paź 18:51
ona1:
| | x2 | |
(x0 * x * x−3)2 * |
| |
| | (2x)−3 | |
13 paź 18:53
sushi_gg6397228:
a teraz jestesmy sprytni i zapis
| | 1 | |
an= |
| to wykorzystamy do mianownika ułamka i juz go nie bedzie  |
| | a−n | |
13 paź 18:57
ona1: wszystko z tego rozumiem yhy. A to jest zle co napisałam

( 1 * x * x
−6
13 paź 19:02
ona1: przeciez jakas liczba do potegi zero daje zawsze 1
13 paź 19:03
sushi_gg6397228:
dobrze, po co sie meczyc z ulamkiem i zapisywaniem go tutaj kilka razy

jak mozna to trzeba sobie upraszczac
ile wychodzi w nawiasie
znowu robisz ten sam bład (x
a *x
b)
c= x
a*c * x
b*c
13 paź 19:04
ona1:
x
2 * x
2 * x
−6 tak
13 paź 19:06
sushi_gg6397228:
sama napisalas x0= 1 a teraz sie pojawia x2
x0*2=...
13 paź 19:09
ona1: sory zle napisałam , mialo byc x0
13 paź 19:10
sushi_gg6397228:
to zapisuj dalej jak liczylas
pamietaj o zapisywaniu calych ułamkow

13 paź 19:11
ona1:
x0 * x2 * x−6 * U{x2{8x}
13 paź 19:17
ona1: znowu mam problem z tym 8x
13 paź 19:17
sushi_gg6397228:
nie chcialas posluchac mojej rady z 18.57 to sie teraz mecz z zapisem

tam byla potega ujemna−−> dotyczyla liczby i "x"
13 paź 19:20
13 paź 19:21
ona1: haha dzieki
13 paź 19:40
sushi_gg6397228:
dobranocke ogladalas tyle czasu

jaki masz wynik
13 paź 19:42
ona1: nie haha, juz policze
13 paź 19:43
ona1:
w liczniku bedzie x−2
13 paź 19:45
ona1: a mianowniku −8x
13 paź 19:45
sushi_gg6397228:
kantujesz jak diabli z mianownikiem

skorzystaj z mojego magicznego wzorku i stosuj kreski ułamkowe
13 paź 19:49
ona1: hahah
13 paź 20:57
sushi_gg6397228:
za czekanie dostaniesz fakture do zaplaty i zobaczymy Kto wtedy bedzie sie śmiał
13 paź 20:59
ona1: sory zapomnialam sobie o tym xd
13 paź 21:15
sushi_gg6397228:
licznik bije
13 paź 21:19
ona1: nie żartuj
13 paź 21:19
sushi_gg6397228:
juz jest 10 000
13 paź 21:25
ona1: tak tak
13 paź 21:32