obliczanie zbioru wartosci funkcji
jey47s: | | x | |
1) Dana jest funkcja: f(x)= |
| , gdzie x∊R\{−2,2}. Wykaż że zbiorem wartosci tej funkcji |
| | 4−x2 | |
jest zbiór liczb rzeczywistych.
2) Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=5−sin
2x, gdzie x∊R.
3)Wykaż że w szescianie, odległość krawędzi od nieprzecinajacej sie z nią przekątnej sześcianu
jest równa połowie długości przekątnej ściany.
i może troche glupie pytanie, czy
√(a2)=|a|, czy po prostu samo a?

jezeli chodzi o dwa pierwsze zadania to wydaje mi sie ze umiem je rozwiazac, ale chodzi mi tu o
ogolna metode jak wyznacza sie zbior wartosci danej funkcji.
z góry dzieki za pomoc
10 maj 13:27
Mickej: wow widziałem takie cudo
Skoro funkcja ma mieć zbiór wartosci całe R to
| x | |
| =a musi mieć rozwiązanie dla każdego a∊R |
| 4−x2 | |
| ax2+x−4a | |
| =0 ułamek =0 gdy licznik równy 0 czyli |
| 4−x2 | |
ax
2+x−4a=0 rozpatrujemy 2 przypadki
1. a=0 wtedy otrzymyjemy postać
x=0 czyli jest rozwiązanie
2. a≠0
Δ=1+16a
2 a to zawsze większe od 0 czyli zawsze ma rozwiązanie więc
| x | |
| przyjmuję wszystkie wartosci rzeczywiste  |
| 4−x2 | |
10 maj 19:36
Mickej: co do 2 zadania to na podstawie wykresu lub podstawiając pod sinx=t i ograniczyć t∊<−1;1>
zbiór to oczywiscie <4;5>
10 maj 19:37
Mickej:
√a2=|a|
10 maj 20:43
jey47s: dzeki wielkie za pomoc
11 maj 12:12
jey47s:

mam jeszcze problem z takim zadaniem:
środek okregu wpisanego w trapez prostokątny znajduje sie w odleglosci 4 oraz 8 od dluzszego
ramienia trapezu. Oblicz pole tego trojkata.
Rysunek jest moj, jezeli mialbym pewnośc że trojkat BSC jest prostokątny, to zadanie byloby juz
do rozwiazania, ale takiej pewnosci nie mam wiec prosze o pomoc

mam nadzieje ze widac cos z tego rysunku
11 maj 12:25
Bogdan:
Było już kilka razy, zobacz np. tu
15671
11 maj 12:37
jey47s: dalem juz sobie rade jakos, ale dzieki za pomoc, zadanie jest banalnie proste jesli sie cos
zauwazy i na cos wpadnie
11 maj 14:58