Prosba o zadanka :)
Sławek.: Czy mógłby mi ktoś podać kilka przykładów wyznaczania funkcji odwrotnej?
Takich, żebym sobie mógł spokojnie poćwiczyć więc nie jakiś mega trudnych, a raczej łatwych,
I jeszcze jedno pytanko. Czy jest jakis sposób inny niz rysunek na sprawdzanie
różnowartosciowosci funkcji?
Pozdrawiam!
13 paź 17:15
Sławek.: hmm?
13 paź 17:22
Sławek.: poda mi ktos cos?
13 paź 17:31
Jack:
Ważne aby dla dziedziny w których szukamy funkcji odwrotnej funkcja była różnowartościowa.
a)
f(x)=2x
y=2x \ :2
y2=x
(teraz zamieniam oznaczenia: )
x2=y=g(x).
g(x) jest odwrotna względem f(x).
b) f(x)=√1−2x2 dla x∊[0,1/2]=A
y=√1−2x2 \ 2
y2=1−2x2 [moduł niepotrzebny ze wzlędu na A]
y2−1=−2x2
2x2=1−y2
x=√1−y22 [przed pierwiastkiem wstawiam "+" ponieważ x≥0 (x∊[0,1/2])]
(teraz zamieniam oznaczenia: )
g(x)=y=√1−x22
13 paź 17:37
Sławek.: Dziękuje Jack! Doceniam pracę Twoją, natomiast ja mniej wiecej wiem jak to sie robi, natomiast
chcialbym do przecwiczenia kilka przykładów

Wiesz, ja zrobie a Wy sprawdzicie czy dobrze mi wyszlo

aaaa i chcialbym poznac sposob jak ocenic czy funkcja jest roznowartosciowa czy nie jest
13 paź 17:54
Jack:
ok, to weź na początek np:
− f(x)=log2 (x−8),
− f(x)=3√x2+8 (x∊R+),
− f(x)=412x−2
Różnowartościowość często widać...
13 paź 18:07