Następujące wyrażenia zapisz w postaci potęgi o podstawie x oraz oblicz ich wart
onaxx: Następujące wyrażenia zapisz w postaci potęgi o podstawie x oraz oblicz ich wartość dla podanej
liczby:
a) ( x
2 * x
−3)
4 przez (x
−3)
2 x =
√10
Prosze bardzo o pomoc, to jest ułamek
Krzysiek : Przeciez to jest bardzo proste . No ale jak juz tak bardzo prosisz to CI pokaze jak to
rozwiazac.
.
Zajmiemy sie licznikiem . Jak jest kolejnosc wykonywania dzialan . najpierw to co jest w
nawiasie W nawiasie ,mamy x
2 *x
−3 . Skorzystamy tutaj ze wzoru x
n * x
m=x
n+m bo
mamy jednakowe podstawy (x) ⇒x
2*x
−3=x
2+(−3)=x
−1 Teraz bierzemy( x
−1)
4 wiec
nastepny wzor( x
n)
m= x
n*m czyli wzor na potegowanie potegi ⇒(x
−1)
4=x
−{4} wiec
mamy obliczony licznik
zajmiemy sie teraz mianownikem Tutaj znowu skorzystamy ze wzoru na potegowanie potegi mamy
(x
−3)
2 . Wiec zgodnie z ewzorem bedzie to x
−6
Mamy obliczony licznik i mianownik to mozemy zapisac x
−4/x
−6 Teraz jak sie dzieli potegi
o tych samych podstawach (u nas podstawa potegi jest x ) Jest tez na to wzor .
| | xn | |
|
| =xn−m . czyli odejmujemy wykladniki poteg − bedzie |
| | xm | |
x
−4/x
−6=x
−4−(−6)=x
−4+6=x
2.
Masz za x postawic
√10 ⇒(
√10)
2= Ta przyjemnosc napisania ile to jest pozostawiam TObie