określanie równania, kiedy podane są miejsca zerowe
iffy: Witam!
Nam problem z zadaniem z funkcji kwadratowej. Muszę znaleźć takie równanie, które spełniają
podane x1 i x2. Udało mi się to zrobić, stosując wzory Viete'a, ale jestem na podstawie,
więc musi istnieć jeszcze inny sposób.
Proszę o pomoc.
13 paź 16:53
sushi_gg6397228:
y= a*(x−x1)(x−x2)
podstaw i licz, wyjdzie to samo co u Viete'a
13 paź 16:59
iffy: Chyba nie rozumiem dobrze. Znam wzór postaci iloczynowej z dodatnią deltą, ale chyba nie ma
tutaj zastosowania.
Przykład zadania jest taki: Znajdź równanie kwadratowe, które spełniają dwa podane pierwiastki:
x1 = 2 i x2 = 4.
Jak mogę zastosować powyższy wzór, skoro nie znam a?
13 paź 17:03
sushi_gg6397228:
(x−2)(x−4)= .. wymnoz i masz gotowe
pod "a" mozesz podstawic co cchesz
13 paź 17:15
iffy: Okej, dziękuję
14 paź 12:34