funkcja logarytmiczna
karola: Narysuj wykres funkcji : y=−2log(x−2)−3.
Jak to zrobić? Wiem, że wektor wynosi [2,−3], więc funkcję y=−2logx trzeba przesunąć o ten
wektor, ale nie wiem jak wygląda ta funkcja. Pomoże mi ktoś ?
13 paź 16:44
sushi_gg6397228:
umiesz narysowac log x
13 paź 16:45
karola: to jest logarytm dziesiętny tak, ale jeśli jest −2 przed tym logarytmem to ten wykres nie
zmienia sie jakoś?
13 paź 16:46
sushi_gg6397228:
−log x to robimy symetrie wzgledem osi OX
tak samo jak masz np y=x2 a chcesz miec y=−x2 ( to parabolka ma ramiona na dół a nie do
gory)
13 paź 16:50
karola: ok a to wystarczy, ze ten wykres będzie przechodził przez punkt (1,0) tak?
13 paź 16:52
sushi_gg6397228:
13 paź 16:52
sushi_gg6397228:
−2 log x to wykres rozciagamy ten kolor zielony
x=10 to log x = 1
x=10 to − 2*log x = −2
punkt (1,0) dla czerwonego i zielonego
13 paź 16:54
karola: czyli ten wykres jest taki sam jak wykres funkcji logarytmicznej, gdzie 0<a<1 tak?
13 paź 16:58
sushi_gg6397228:
− log x = log1/10 x czyli tak
potem trzeba go "rozciagnac" o 2 podalem jeden punkt
13 paź 17:00
karola: nie rozumiem
13 paź 17:02
sushi_gg6397228:
narysuj tak jak loga x ( 0<a<1 )
i wykres ma przejsc przez (1,0) oraz ( 10, −2) to bedzie y= − 2 log x
13 paź 17:07
karola: a dlaczego przez (10, −2 ) tez?
13 paź 17:08
karola: 
13 paź 17:14
sushi_gg6397228:
umiesz narysowac wykres majac wzor

robisz tabelke
wybralem sobie x=10 y= −2 simple

−2 log 10 =...
13 paź 17:16
karola: aha, no ok, ale tutaj facet kazał robić taki szkic ttylko wykresu więc bez tabelki

Dzięki
wielkie !
13 paź 17:18