Znaleźć funkcje odwrotne i narysować wykres
zorix: Znaleźć funkcje odwrotne i narysować wykres
a. f(x)=√1−x2 , x∊[−1,0]
b. f(x)=1/2(ex − e do −x) , x∊R(sinus hiperboliczny)
13 paź 16:32
Jack:
a) proste...
b)
2y=e
x − e
−x /*e
x
e
2x−2e
xy−1=0
e
2x−2e
xy+y
2−y
2−1=0
(e
x+y)
2=1+y
2
e
x+y=±
√1−y2 (± zależnie od tego, czy e
x≥y. Widać również, że ±
√1−y2−y>0)
e
x=±
√1−y2−y
x=ln (±
√1−y2−y)
13 paź 20:21
zorix: a mogłbys pokazać jak to pierwsze bo nie umiem
13 paź 21:10
ZKS:
y = √1 − x2
Co najpierw byś tutaj zrobił?
13 paź 21:20
zorix: y=√1−x2 /2
y2=1−x2
x2=1−y2
x=√1−y2
chyba tak ale nie jestem pewien
13 paź 21:32
ZKS:
x = ±√1 − y2 tego brakuje tak to jest w porządku tylko jeszcze trzeba tego ustalić
dziedzinę.
13 paź 21:47