Kamila: Największa wartość funkcji f wynosi 15.Określ największą wartość funkcji g:
a)g(x)=f(x)-20
b)g(x)=f(x+13)
c)g(x)=f(x-3)+5
2 cze 20:17
Jakub: a) Kamila zastanów się. Jeżeli największa wartość f(x) równa się 15 to dla f(x)-20 ile
może się równać największa wartość.
b) f(x+13) to funkcja f(x) przesunięta o 13 w lewo. Tak więc największa wartość to dalej
15.
c) f(x-3)+5 ma największą wartość 15+5 czyli 20. Tutaj 3 nie gra roli bo odpowiada tylko
za przesuwanie funkcji w prawo o 3, podobnie jak w b)
2 cze 21:36