zadanko z pewnego konkursu
Midgard: W trójkącie prostokątnym dłuższa przyprostokątna AB=12, druga przyprostokątna AC=x i
przeciwprostokątna BC=2x+3. Wyznacz x i wysokość opuszczoną na przeciwprostokątną. Wyszło mi,
że x=3√5, a wysokość 5,8. Zrobiłem to z trygonometria, ale nie jestem pewny czy dobrze.
13 paź 16:21
ZKS:
122 + x2 = (2x + 3)2
13 paź 16:29
Midgard: wyszło mi, że x= √36−1. Dobrze? Jak obliczyć h?
13 paź 16:46
ZKS:
Źle.
13 paź 16:46
ICSP: √36 = 6
6 − 1 = 5
13 paź 16:46
ICSP: ZKS dobrze
13 paź 16:47
ZKS:
Haha dobrze że pilnujesz uznałem że
√36 jest liczbą niewymierną.


13 paź 16:54
ICSP: Teraz już wystarczy tylko porównać pola i wysokość sama wyjdzie
13 paź 16:56
ZKS:
| (2x + 3) * h | | 12 * x | |
| = |
| |
| 2 | | 2 | |
(2x + 3)h = 12x
13 paź 16:56
ZKS:
Dobra idę odpocząć skoro już takie zawiechy mnie łapią.
13 paź 16:57
Midgard: aaaaaaaaaaa sory! miało być
√46−1

!
13 paź 16:59
ICSP: tamto

teraz źle
13 paź 17:00
ZKS:
Jeżeli Ci wyszło x = √46 − 1 to źle a jeżeli x = √36 − 1 to dobrze.
13 paź 17:01
Midgard: o może mi to ktoś pokazać jak to obliczyć? byłbym wdzięczny.
13 paź 17:42
ZKS:
Napisz jak to rozwiązujesz.
13 paź 18:41