pogubiłam się
ANKA: Zastosuj wzory skróconego mnożenia
proszę pomocy −znam wynik , ale coś robię źle
Rozwiążcie mi to
2(m*(m+2)2−(m+1)(m−1))−8m*(m+1)=
13 paź 16:18
sushi_gg6397228:
zapisz jak liczysz
13 paź 16:22
ANKA: =2(m(m2+2m*2+4)−(m2−m+m−1)−8m2−8m=
=2(m(m2+4m+4)−(m2−1)−8m2−8m=
=2(m3+4m2+4m−m2+1−8m2−8m)=
=2(m3−5m2−4m+1)=
=2m3−10m2−8m+2 i tyle umiem
a wynik ma być
2m3−2m2+2
13 paź 16:32
sushi_gg6397228:
zobacz ze przez 2 nie mnozysz wszystkiego
tylko 2 ( m (m+2)2 − (m−1)(m+1) ) i koniec
13 paź 16:35
ANKA: ach zaraz poprawię i zobaczę
13 paź 16:37
ANKA: dziękuję teraz jest ok
13 paź 16:48
sushi_gg6397228:
na zdrowie
13 paź 16:55