proszę o pomoc
marta : wyrażenie (1−2x)2− 3 (x+√2)(x−√2) dla x=2 Jaką przyjmuje wartosc?
13 paź 16:04
marta : czy możecie mi pomódz w tym zadaniu


:((
13 paź 16:09
ICSP: podstaw za x √2 i wykonaj obliczenia.
Osobiście nie widzę tutaj nic trudnego.
13 paź 16:10
marta : robiłam to juz 5 razy i az karzdym razem wychodzi mi inny wynik
13 paź 16:10
ICSP: no to napisz tutaj np 3 raz a ktoś sprawdzi
13 paź 16:11
sushi_gg6397228:
zanim podstawisz wykonaj mnozenie na literkach ( to duzo pomoże )
13 paź 16:15
marta : 1−2x+4x2−3(x−2)2= 1−2x+4x2−3(x2−4x+4)=1−2x+4x2−3x2+4x−12=x2−2x−11=4−4−11=−11
13 paź 16:20
marta : za kazdym razem jakkolwiek bym robiła wychodzi mim inny wynik powinno być 3 niech ktos mi
pomoże
13 paź 16:22
sushi_gg6397228:
(x−a)(x+a) x2−a2 do poprawki
13 paź 16:23
marta : ICSP myslałes że nie obliczałam i chcę iść na łatwiznę ale tak nie jest a pisanie nastepnego
rozwiązania zajmie mi znowu wieki
13 paź 16:24
ICSP: (1 − 2x)2 − 3(x − √2)(x + √2) = // pierwszy zostawię tak jak jest a w drugim użyję wzoru
(a−b)(a+b) = a2 − b2 dla a = x oraz b = √2 // =
(1 − 2x)2 − 3(x2 − 2)
teraz proponuję podstawiać. Jest to chyba najładniejsza forma do podstawienia
13 paź 16:25
marta : nie wychodzi 3 a taka odpowiedz jest w książce
13 paź 16:32
13 paź 16:38