czy prawdą jest
zuzia: | | 1 | |
jeżeli prawdą jest, że limx→+∞(1+ |
| )x=e to czy też jest prawdą, że |
| | x | |
13 paź 15:27
ZKS:
| | a | |
limx → ∞ (1 + |
| )x = ea |
| | x | |
13 paź 15:30
zuzia: | | 1 | | −1 | |
czyli jeżeli mam limx→+∞ (1− |
| )x= lim[(1+ |
| )2x]1/2=e−1/2 tak? |
| | 2x | | 2x | |
13 paź 15:37
sushi_gg6397228:
lepiej tak zapisac
13 paź 15:45
zuzia: czyli mój zapis jest zły?
13 paź 15:46
sushi_gg6397228:
po co tak kombinowac, przy prostych "przykładach"
13 paź 15:50
zuzia: racja, przy prostych jest tak łatwiej, ale jak będą trudniejsze, to dla mnie tak jest
wygodniej, ale w końcu jest to poprawne?
13 paź 15:53
sushi_gg6397228:
wynik masz taki sam, wiec jest OK
13 paź 15:54
zuzia: a co jeżeli mam taki przypadek
| | 1+x | | 1−√x | |
limx→0 ( |
| ) |
| ? |
| | 2+x | | 1−x | |
jaka jest różnica gdy x→0?
drugi ułamek jest potęgą.
13 paź 15:55
sushi_gg6397228:
| | 1 | |
to nawias −−−> |
| wiec e odpada |
| | 2 | |
13 paź 15:59
zuzia: ok, rozumiem. Dzięki
13 paź 16:02