prawdopoboenistwo
felipe: w 6 ponumerowanych pojemnikach rozrzucamy losowo 6 ponumerowanych znaczkow.
Oblicz prawdopdobienstwo ze co najmniej 1 pojemnik pozostanie pusty.
b) wszytskie pojemniki beda pelne,
Zadanie wykonaj korzystajac tylko z zasady mnozenia...
13 paź 14:34
Aga1.: IΩI=6*6*6*6*6*6=6
6
b) w każdym pojemniku będzie tylko jeden znaczek
IBI=6*5*4*3*2*1=6!.
| | IBI | | 5!*6 | | 5! | |
P(B)= |
| = |
| = |
| |
| | IΩI | | 66 | | 65 | |
13 paź 14:43
felipe: czy tak bedzie dobrze?
Ω= 66
A=5x5x5x5x5x5
B=6x5x4x3x2x1
P(A)=56:66
P(b)=6!:66
czy tak jest poprawnie czy moze nie uwzgledznilem kolejnosci i trzeba A i B pomnozyc.?
13 paź 14:49
Aga1.: A) co najmniej 1 pusty pojemnik tzn, 1 pusty i 5zajętych lub 2 puste i 4 zajęte lub
3 puste i 3 zajęte lub 4 puste i 2 zajęte lub 5 pustych i wszystkie w jednym pojemniku.
Próbowałabym ze zdarzenia przeciwnego : 0 pustych i wszystkie zajęte
13 paź 14:55
felipe: pomoz prosze....
13 paź 14:57
felipe: pomocy
13 paź 15:02
felipe: help........
13 paź 15:10
felipe: Zdarzenie przeciwne do co najmniej 1 pusty pojemnik...hm.....cięzko...tzn.moze najmniej jeden
pełny pojemnik
13 paź 15:22
felipe: P(a)+P(a')=1Ω
13 paź 15:23
felipe: 66−56=A'
13 paź 15:29
13 paź 15:29
felipe: A'−cojaniej jeden bedzie pełny
A'−6x6x6x6x6
13 paź 15:40
felipe: pomozcie...
13 paź 15:41