Logarytmy
Mada666: Oblicz log
4 1613 − log
4 72 − log
4 191
Ktoś pomoże? Bo mi ostatecznie wychodził log
4 4163 a za drugim razem wyszło mi log
4
328281 a tego się za bardzo obliczyć chyba nie da
13 paź 14:32
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
13 paź 14:44
Maslanek: | | 1 | | 5 | | 13*91 | |
2−log413−log47+ |
| −0+log491 = |
| *log4 |
| |
| | 2 | | 2 | | 47 | |
13 paź 14:49
sushi_gg6397228:
a nie lepiej bylo wrzucic wszystko pod jeden logarytm

uwaga
91= 7*13
do poprawki
13 paź 14:53
Mada666: na początku robiłam to tak :
log4 1613 − log4 72 − log4 191 = log4 3221 − log4 191 = log4
4163
za drugim razem najpierw odjęłam drugi i trzeci logarytm i od pierwszego odjęłam to co wszło z
tamtych dwóch i wyszło log4 328281
13 paź 15:01
Mada666: Teraz rozpisałam sobie to na odejmowanie logarytmów, czyli:
log4 16 − log4 13 − log4 7 − log4 2 − log4 1 − log4 91 =
= 2 − log4 13 − log4 7 − 12 − 0 − log4 91 =
=112 − log4137 − log4 91
13 paź 15:04
sushi_gg6397228:
zapisz osobno ułamki jakie wychodzą
uzywaj U to bedzie lepiej widac
13 paź 15:05
Mada666: to ostatnie to będzie
| | 1 | | 13 | |
1 |
| − log4 |
| − log4 91 i dalej zrobiłam to tak: |
| | 2 | | 7 | |
| | 1 | | 13 | | 1 | |
1 |
| − log4 ( |
| * |
| = |
| | 2 | | 7 | | 91 | |
| | 1 | | 13 | | 1 | |
= 1 |
| − log4 ( |
| * |
| = |
| | 2 | | 7 | | 13*7 | |
| | 1 | |
= 1 |
| − log4 1 − log4 49 = |
| | 2 | |
No ale nie wiem co z tym log
4 49
13 paź 15:13
sushi_gg6397228:
jezeli sie nie słuchasz i robisz co chcesz, to chyba na nic moje starania
13 paź 15:18
sushi_gg6397228:
ciagle czekam na to co zapisalem o 15.05
13 paź 15:49